Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei

© Sputnik / OsmatescoГагаузия
Гагаузия - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Abonare
Aproximativ 115 de mii de alegători din Găgăuzia sunt așteptați la urnele de vot pentru alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei.
CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Astăzi au loc alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00 și vor funcționa până la ora 21.00.
Locuitorii autonomiei își aleg deputații pentru următorii patru ani în 35 de circumscripții cu mandat unic, câte un deputat pentru fiecare. Pentru validarea alegerilor în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători.
După cum a raportat anterior Comisia Electorală din Găgăuzia, au fost tipărite 115 350 de buletine de vot pentru primul tur al alegerilor - acest număr include și 1% din buletinele de vot sub formă de rezervă.
„Au fost comandate 3 974 de buletine de vot în limba găgăuză, 3 069 în limba de stat și 108 307 în limba rusă”, a declarat președintele CEC din Găgăuzia, Iana Covalenco, pentru Sputnik Moldova .
Alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei se desfășoară în baza sistemului electoral majoritar în 35 de circumscripții uninominale. Candidații pot fi desemnați de partide politice și blocuri electorale – câte unul în fiecare circumscripție, precum și de cetățeni care își înaintează propria candidatură sau grupuri de inițiativă care susțin candidați independenți.
Pentru scrutinul din 19 septembrie 2021 Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 123 de candidați: 23 desemnați de două formațiuni politice și 100 de independenți, alți doi pretendenți s-au retras din cursă. Este cel mai mic număr de candidați pentru mandatul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, din 1995.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Politică
Alți 20 de observatori internaționali, acreditați pentru alegerile din Găgăuzia
În cazul în care nici un candidat dintr-o circumscripție nu va acumula cel puțin jumătate din voturile participanților la procesul de votare, va fi organizat al doilea tur al scrutinului. Astfel, la distanță de două săptămâni, în cel de-al doilea tur se vor duela primii candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur.
Comisia Electorală Centrală a acreditat aproape 80 de observatori naționali și 50 de observatori internaționali, în vederea monitorizării alegerilor pentru Adunarea Populară a U.T.A. Găgăuzia.
Fluxul de știri
0