Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert, despre prețul la gaze: Ne așteaptă oare surprize

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2021
Abonare
Analistul politic Corneliu Ciurea a explicat care ar putea fi prețul gazelor naturale pentru Moldova.
CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. O surpriză neplăcută pentru Republica Moldova cu privire la prețul gazului natural este destul de posibilă, dar cu toate acestea țara își păstrează șansele de a obține un contract bun și acceptabil, puțin sub cel de piață, dacă conducerea republicii va păstra în continuare linia pro-occidentală mai puțin tranșantă. Opinia a fost exprimată în emisie la Radio Sputnik Moldova de către analistul politic Corneliu Ciurea.
„Forța noastră politică de guvernământ încearcă să inventeze ceva pentru a evita șocurile asociate cu prețurile la gaz. Dar este clar că pentru PAS este foarte dificil să mențină această linie, deoarece, pe de o parte avem întâlnirea cu Kozak, declarații încurajatoare sau refuzul de a face declarații pentru a nu deschide cărțile, dar pe de altă parte avem călătoria la Kiev și participarea la „Platforma Crimeii”, precum și eșecul în negocierile cu Ucraina privind numerele neutre”, a punctat Ciurea.
Майя Санду и президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu
Adică, expertul consideră că există un anumit aspect negativ care poate afecta relațiile dintre Moldova și Rusia, ceea ce va duce inevitabil la o creștere a prețurilor, deoarece Federația Rusă acționează foarte pragmatic.
Amintim că anterior președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre „MoldovaGaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, a declarat Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2021
Politică
Guvernul Gavrilița s-a răzgândit: Participă la negocierile cu Gazpromul
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Ulterior însă președintele „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gaze naturale.
„Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „MoldovaGaz” expiră la 30 septembrie 2021. „Moldovagaz” activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Este de precizat și faptul că prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record, ajungând pentru prima dată în istorie la nivelul de 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit ultimelor date de tranzacționare ICE Futures.
Fluxul de știri
0