Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura renunță la învinuire în dosarul ”Grupului Petrenco”: Care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2021
Abonare
Procuratura Generală își cere scuze de la toate persoanele figurante în dosarul Petrenco.
CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în dosarul penal Petrenco, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă. Scuzele vin după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză "Grupului Petrenco".
Potrivit Procuraturii, constatările CEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
"Astfel, în ședința de judecată planificată pentru astăzi, 17 septembrie 2021, ora 14:00 în dosarul în care figurează reclamanții Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat, procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă", scrie Procuratura.
Amintim că mai mulți membri și activiști ai partidului extra-parlamentar de opoziție „Blocul Roşu", condus de fostul deputat, membru de onoare al APCE Grigore Petrenco, au fost puși în arest preliminar la data de 6 septembrie 2015 după un protest în fața Procuraturii Generale, în urma căreia a fost deschis un dosar penal pentru faptul că au avut loc revolte în masă. În acest dosar au fost arestați Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat
После этого арестованные сели на пол в зале суда, и полицейским пришлось их буквально выволакивать из здания. - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2016
Politică
Ce a declarat Petrenco, după ce a aflat că rămâne în arest
Potrivit anchetei, cei șapte deținuți „au organizat, au condus și au participat activ la acțiuni ilegale, nu au respectat apelurile legitime ale autorităților și au folosit, de asemenea, violența fizică, folosind o serie de obiecte ca arme”.
În februarie 2016, autoritatea a decis să transfere membrii „grupului Petrenco” în arest la domiciliu. La 26 aprilie 2016, instanța a eliberat opoziția sub control judiciar.
La 28 iunie 2017, judecătoria din sectorul Râșcani al Capitalei l-a condamnat pe Petrenco la 4,5 ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 20 de mii de lei pentru organizarea revolte în masă.
Alți membri ai „grupului Petrenco” au primit, de asemenea, pedepse cu suspendare cuprinse între 3 și 4,5 ani, inclusiv și amenzi. Persoanelor li s-a interzis să părăsească țara și să participe la proteste. Petrenko a reușit însă să părăsească țara și să primească azil politic în Germania.
Fluxul de știri
0