Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Problema numerelor transnistrene, discutată la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău

© Sputnik / Irina LeahovaPlăcuțe de înmatriculare a vehiculelor
Plăcuțe de înmatriculare a vehiculelor - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Părțile au convenit că este necesară o soluție umanitară promptă pentru persoanele și unitățile de transport de pe malul stâng care traversează hotarul moldo-ucraineană.
CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik. Subiectul interzicerii accesului mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina a fost astăzi discutat la sediul Misiunii OSCE.
La eveniment au participat reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și a experților din cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
Potrivit unui comunicat emis de Guvern, obiectul dialogului a constituit tema autovehiculelor din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender, în contextul asigurării participării acestora în traficul rutier internațional.
În același timp, partea transnistreană a remarcat imposibilitatea de a efectua rute regulate de pasageri în Ucraina, dar și tranzitarea acestei țări de către companiile din Transnistria, livrarea de mărfuri din Ucraina, precum și utilizarea vehiculelor de reanimare din regiunea transnistreană pentru transportarea urgentă a pacienților la instituțiile medicale din Ucraina și Federația Rusă.
Герб ПМР - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Politică
Expert, despre scandalul numerelor transnistrene: Numerele pot fi schimbate oricând
În cadrul întrevederii, Chișinăul a subliniat că este necesară o soluție rapidă cu caracter umanitar pentru oamenii și unitățile de transport de pe malul stâng care traversează hotarul moldo-ucrainean. În acest sens, partea moldovenească a enunțat necesitatea prezentării de către Tiraspol a listelor cu detaliile corespunzătoare despre situația unităților de transport vizate, iar informațiile furnizate urmează a fi examinate minuțios de către autoritățile Republicii Moldova, inclusiv prin canalele de cooperare bilaterală moldo-ucraineană, cu organizarea evaluărilor corespunzătoare, în vederea identificării unor soluții.
Totodată, au fost abordate subiectele ce țin de funcționarea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, problemele curente în activitatea acestora, dinamica documentării cu plăci și cu certificate de înmatriculare de model neutru a unităților de transport ce cad sub incidența mecanismelor agreate în negocieri, acțiuni întreprinse și care urmează a fi luate de către specialiștii de profil în vederea generării soluțiilor tehnice, eficientizării proceselor, sporirii randamentului activității și oferirii posibilității unui număr mai mare de solicitanți de a beneficia de oportunitățile oferite de mecanismele existente.
”S-a convenit ca interacțiunea la nivelul negociatorilor principali și a experților sectoriali din sfera transportului auto să fie intensificată și orientată spre rezolvarea dificultăților în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, mai este menționat în comunicat.
Consultările pe marginea acestor subiecte vor continua în perioada apropiată, următoarea întâlnire fiind programată pentru data de 20 septembrie.
Fluxul de știri
0