Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre scandalul numerelor transnistrene: Numerele pot fi schimbate oricând

© Sputnik / Rodion ProcaГерб ПМР
Герб ПМР - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Abonare
După interzicerea accesului mașinilor cu numere transnistrene pe teritoriul țării vecine, au apărut mai multe reacții și nemulțumiri. Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Alexandru Flenchea susține că orice șofer își poate schimba oricând numerele transnistrene.
CHIȘINĂU, 6 sept - Sputnik. În cadrul emisiunii „Atitudini”, difuzată la Radio Sputnik Moldova, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Alexandru Flenchea a declarat că interzicerea accesului mașinilor cu numere transnistrene pe teritoriul țării vecine nu-i obligă pe toți deținătorii de mașini cu numere de înmatriculare transnistrene să-și schimbe numere, ci doar pe cei care au nevoia de a pleca peste hotare și trebuie să tranziteze Ucraina, iar acest lucru poate fi făcut oricând, chiar și după data de 1 septembrie.
„Nu e o decizie a Ucrainei, e o decizie comună a celor două state care a luat-o încă în martie 2020. A fost o înțelegere negociată între două Capitale, inclusiv termenul. Au fost create toate condițiile necesare ca oamenii să-și poată legaliza și mașinile, și permisul de conducere. Să obțină permisul de conducere legal, ca oamenii să aibă timp să beneficieze de asta, după care punem legea în capul mesei la frontieră”, a menționat Alexandru Flenchea.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2021
Analize și opinii
Scandalul numerelor transnistrene: A existat sau nu o înțelegere între Chișinău și Kiev?
Flenchea a vorbit în cadrul emisiunii despre mai multe aspecte legate de regiunea transnistreană. El a menționat că instabilitatea politică de la Chișinău a afectat dinamica relațiilor între autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol.
„Atunci când ai trei negociatori șefi care se rânduiesc pe parcursul unui an calendaristic și cinci negociatori șefi care sunt în mai puțin de doi ani, evident că asta nu ajută nici la o continuitate a politicii Chișinăului, asta nu ajută nici la un dialog intens, focalizat și concentrat. Asta înseamnă că Chișinăul este total absorbit de propriile lupte politice”, a precizat expertul.
Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare a menționat că nu corupția a fost cea care a pornit problema transnistreană, dar este cea care împiedică rezolvarea acesteia.
„Nu poți lupta eficient cu corupția aici, pe malul drept neabordând la modul cel mai serios și problema transnistreană, și procesul de reglementare pentru că Transnistria în formula în care există de trei decenii, o porțiune de frontieră necontrolată corespunzător este în sine o sursă de contrabandă și de corupție”, a conchis Flenchea.
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Președintele Ucrainei i-a numit pe pacificatorii ruși din Transnistria „sursă de pericol”
Amintim că accesul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene a fost interzis în Ucraina începând cu 1 septembrie. Trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean a fost permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în Republica Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre.
Guvernul de la Chişinău a solicitat Kievului să amâne cu câteva luni aplicarea acestei restricții, iar vineri vicepremierul pentru reintegrare Vlad Kulminski a mers în stânga Nistrului să se întâlnească cu reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului Vitalii Ignatiev.
În context, autoritățile din țara vecină au decis să permită mașinilor cu numere transnistrene tranzitarea Ucrainei până în data de 1 octombrie.
În regiunea transnistreană sunt două puncte de înmatriculare a vehiculelor - la Tiraspol și Râbnița - unde pot fi obținute plăcuțele cu numere de înmatriculare neutre. Acestea au început să funcționeze din data de 1 septembrie 2018.
Fluxul de știri
0