Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană vede pandemii și în viitor: agenție cu 6 miliarde de euro

© Inquam Photos / OCTAV GANEACoronavirus în România
Coronavirus în România - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Abonare
Comisia Europeană vrea o nouă agenție pentru pandemiile viitorului, instituția urmând să se numească Hera și să cheltuie nu mai puțin de 6 miliarde de euro.
CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană (CE) vrea înființarea așa numitei Autorități de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (Health Emergency Response Authority, HERA) care urmează să fie dotată cu şase miliarde de euro şi însărcinată să pregătească Uniunea Europeană (UE) de viitoare pandemii.
Proiectul ar fi necesar, din punctul de vedere al Comisiei, ca ”să consolideze capacitatea UE de a preveni, depista şi contracara rapid” viitoare crize sanitare, asigurând dezvoltarea, aprovizionarea, depozitarea şi distribuirea tratamentelor medicale necesare.
Comisia vrea de fapt să înființeze un echivalent al Autorităţii de Cercetare şi Dezvoltare în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, care se află în subordinea Departamentului american al Sănătăţii şi care dispune de mijloace colosale în vederea colaborării cu laboratoare.
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Societate
Epidemiolog, despre pandemie – de ce nu ar trebui să ne relaxăm
HERA va fi creată ”în cadrul Comisiei, ca resursă comună a statelor membre UE”, un format care îi va permite să fie complet operaţională ”încă de la începutul lui 2022”, să funcţioneze în mod flexibil şi să se sprijine pe puterile şi expertiza Comisiei Europene.
Această structură urmează ”să consolideze cooperarea” între statele membre UE, în legătură cu industria farmaceutică, în vederea unei rezolvări a problemelor legate de penurii şi de dependenţă, scoase la lumină de pandemia COVID-19.
HERA urmează să fie condusă de către un consiliu de experţi din cadrul CE şi din reprezentanţii statelor membre UE, iar Parlamentul European (PE) urmează să se mulţumească doar cu rolul de observator.
Statele membre UE, urmează să-şi dea acordul, însă textul nu va fi nici dezbătut şi nici supus la vot în Parlamentul European, semn al conflictului dintre Comisia Europeană și PE pe această temă.
Eurodeputaţii au adoptat ieri, împotriva avizului CE, o propunere în vederea unei lărgiri a domeniilor intervenţiei Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).
În acest text, care urmează să fie discutat cu CE şi statele membre UE, se propune o lărgire a mandatului ECDC dincolo de bolile contagioase, pentru ca acesta să acopere de asemenea principalele boli contagioase - boli cardiovasculare şi respiratorii, cancere, diabet şi boli mentale.
Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides, prezent la Strasbourg, a anunţat luni, în hemiciclu, că se opune acestei lărgiri.
Măsurile propuse urmează să permită ECDC să culeagă mai multe date epidemiologice de la statele membre UE, în vederea furnizării unor analize mai bune şi unor modelizări cu scopul controlării focarelor de contagiune.
Propunerile în vederea unei revizuiri a mandatelor atât al ECDC, cât şi al EMA, ar schița conturul unei adevărate Uniuni Europene a Sănătăţii, cu prețul suveranității statelor membre care își mai pierd astfel încă un atribut.
Fluxul de știri
0