Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC are o nouă componență: Cine sunt noii membri aleși

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Abonare
Comisia Electorală Centrală are o nouă componență. Deputații au votat pentru noii membri, după ce mandatul fostei componențe CEC a expirat.
CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Deputații au votat astăzi pentru noua componență a CEC. Aceasta va avea nouă membri, opt fiind desemnați de către deputați, iar unul de către președintele țării.
Astfel, partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus cinci candidați. Trei membri au fost propuși de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” a propus un candidat pentru funcția de membru.
Candidații propuși de PAS: Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteață
Candidații propuși de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu
Candidații partidului „ȘOR”: Vadim Banaru
Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități Oleasea Stamate a declarat în cadrul ședinței parlamentului că câțiva membri ai Comisiei și-au exprimat unele rezerve vis-a-vis de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a candidaților Vitalie Miron și Vasile Postolache.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Politică
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de plen: Care este motivul
Deputații au votat pentru fiecare candidat în parte care a venit la ședința Parlamentului. Candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu s-au prezentat la ședință, astfel președintele Parlamentului a menționat că pentru candidaturile lor se va vota în altă ședință, atunci când vor fi prezenți și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Este de menționat faptul că toți candidații propuși de fracțiunea PAS au întrunit numărul necesar de voturi, dar candidatura partidului „ȘOR”, Vadim Banaru, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Astfel, el a acumulat doar șase voturi.
După ce au fost votați, în cadrul ședinței de Parlament, noii membri au depus jurământul.
Amintim că anterior, Maia Sandu a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Pavel Postică în calitate de membru CEC.
Menționăm că membrii Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși. Precizăm că mandatul fostei componențe CEC a expirat în luna iunie, însă din cauza alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie, a fost prelungit cu 90 de zile.
Fluxul de știri
0