Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo s-a adresat la Curtea Constituțională: Care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Abonare
Procurorul general nu mai vrea să fie membru a Consiliului Suprem de Securitate și a depus o sesizare la Curtea Constituțională ca să se verifice constituționalitatea prevederilor legale care au instituit ca procurorul general să fie în componența CSS.
CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Procuratura anunță că Alexandr Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea prevederilor modificărilor operate la Legea securității statului, prin care s-a instituit ca procurorului general să fie membru din oficiu în componența Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit Procuraturii, decizia de a depune sesizarea a venit în urma ultimei ședințe CSS din 10 august, în cadrul căreia președintele CSS Maia Sandu i-a reproșat procurorului „lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2021
Societate
Stoianoglo solicită Curții Constituționale suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii
Astfel, Procuratura este de părere că o asemenea abordare este ilegală și că prin aceasta se atinge separarea și echilibrul puterilor în stat.
„Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului nu prevedea procurorului general calitatea de membru din oficiu. Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, prin introducerea procurorului general drept membru din oficiu, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”, a precizat Procuratura.
Procuratura a menționat că este necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate prin care procurorul general a fost instituit drept membru a Consiliului Suprem de Securitate.
Fluxul de știri
0