Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stoianoglo solicită Curții Constituționale suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2021
Abonare
Alexandr Stoianoglo solicită Curții Constituționale suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii.
CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament. Potrivit unui comunicat emis de Procuratură, este vorba despre ”gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.
Mai exact, modificările vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluare a performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP.
Alexandr Stoianoglo la ședința plenară din 22 martie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Alexandr Stoianoglo spune „NU” Parlamentului
Instituția precizează că, în data de 24 august, Parlamentul a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură, fără a lua în calcul recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată. La 1 septembrie, prin Decretul președintelui Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.
În acest context, ”Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, este menționat în comunicatul emis de Procuratura Generală.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Politică
Stoianoglo propune anularea oricărui tip de imunitate
Astfel, Stoianoglo solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.
Amintim, în cadrul ședinței din 24 august a Parlamentului, deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii. Astăzi, legea a fost publicată în Monitorul Oficial. În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Conform proiectul de lege, evaluarea performanțelor procurorului general se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.
Fluxul de știri
0