Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Cât de important este importul de lemn din Rusia pentru ecologia Republicii Moldova

CC0 / Pixabay / NEWS44 / Masă lemnoasă
Masă lemnoasă - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Abonare
Specialiștii susțin că lemnul importat din Federația Rusă este o salvare pentru Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Țara noastră întotdeauna a folosit lemnul din Rusia. De această părere este președintele Fundației Ecologice ECODAVA, Igor Sârbu, invitat în Studioul Sputnik Moldova.

”Noi întotdeauna am folosit, mai ales în construcții, lemnul din Rusia. Nu doar noi, ci și întreaga Europă, Asia, China în mare parte”, a spus Sârbu.

În același timp, specialistul menționează că Federația Rusă întâmpină probleme ce țin de tăieri ilicite a pădurilor, dar și de incendii de vegetație. Totodată, expertul menționează că sunt și cazuri multiple de defrișări ilegale ale pădurilor.
”În goană după îmbogățire sunt multe metode pentru a fi utilizate în agricultură, defrișări de lecuire ale pădurii, de renovare, de reîntinerire, dar aceleași scheme ca și la noi - se propune a tăia un anumit volum, dar se taie mult mai mult. Sau se dau în arendă la companiile chineze care nu duc răspundere. Și la momentul dat, în Rusia, această problemă este primordială. Acolo, foarte des defrișările sunt astupate de incendii, precum se incendiază și se astupă urmele”, a afirmat Igor Sârbu.
Mere - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Economie
Motivul pentru care Federația Rusă importă tot mai puține fructe din Moldova
Interlocutorul a menționat că incendiile de vegetație din Rusia prezintă pericol nu doar pentru această țară, cât și pentru întreaga lume, deoarece acestea afectează temperatura pe întreg globul pământesc.
”Des aceste incendii sunt atât de mari încât fumul ajunge până la Polul Nord. Potrivit unei statistici din Rusia, anual în jur de 17 milioane de hectare suferă de incendii. Ceea ce este o catastrofă nu doar pentru Rusia, ci și pentru întreaga lume. Aceste incendii nemijlocit afectează temperatura pe întreg globul pământesc”, a informat Sârbu.
În cadrul emisiunii, Igor Sârbu a vorbit și despre modalitățile de stimulare a împăduririi Republicii Moldova. Potrivit lui, este o strânsă legătură dintre suprafața de pădure și sistemul hidrologic.
”Este o strânsă legătură dintre suprafața de împădurire și ape. Dacă în Rusia apa este în abundență, sunt o sumedenie de râuri, atunci în Republica Moldova, specialiștii spun că pentru a evita ca țara să rămână fără apă e nevoie urgent să se mărească suprafața de împădurire. Deoarece, în acele locuri în care crește pădurea, apele se adună. Când sunt defrișate pădurile și apare stepa, câmpia, apele se retrag. În ultimul timp avem mari probleme la acest capitol, iar râurile nu mai au atâta apă de izvor și se umple cu apă de canalizare”, a afirmat expertul.
Totodată, Igor Sârbu a atras atenția și asupra scumpirii prețului la masa lemnoasă în țara noastră. Potrivit lui, populația săracă nu-și va putea permite procurarea pentru iarnă a lemnelor de foc, ceea ce va duce la tăiere ilicită.
Fluxul de știri
0