Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Va cumpăra oare Moldova gazul rusesc cu 600 de dolari pe mia de metri cubi – expert rus

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaЗавод по производству сжиженного природного газа
Завод по производству сжиженного природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Abonare
Directorul Fondului pentru Dezvoltare Energetică a explicat ce înseamnă pentru Rusia vânzarea gazelor către cei mai apropiați parteneri și de ce depinde costul acestuia.
CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Prețurile la gazele naturale pentru partenerii apropiați au și o componentă politică, care poate prevala asupra celei comerciale, a afirmat directorul Fondului pentru Dezvoltare Energetică Sergei Pikin, în studioul Sputnik Moldova.
"Vânzarea gazelor naturale către partenerii apropiați nu este întotdeauna un pas care are legătură cu piața, el vine mai mult din politică. De aceea Moldova și Belarus cumpără gaz la cel mai mic preț, care nu este legat de prețurile mondiale la gaz", a explicat Pikin.
Expertul consideră că prețul gazului pentru Moldova nu ar trebui să se modifice nici de această dată, în pofida faptului că ”Gazprom” ar putea încerca să indexeze prețul lui în noul acord. Merită să amintim că anul trecut prețurile la gaz au fost foarte mici - la bursele din Europa au scăzut sub prețurile contractuale ale ”Gazprom”.
Complex de pregătire a gazelor pentru export - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Moldova și Rusia
De ce va depinde noul preț la gazele naturale rusești pentru Moldova – expert rus
"Acum, prețurile în Europa sunt foarte mari, iar prețurile contractuale ale ”Gazprom” sunt mai mici, de aceea aceasta este o sabie cu două tăișuri. Prețul poate fi și mai mare sau poate fi mai mic. Cel mai probabil însă va rămâne același", a concluzionat expertul.
Fluxul de știri
0