Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lider european: UE trebuie să își creeze propriile capacități militare

Manfred Weber - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a cerut ca UE să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe SUA
BRUXELLES, 13 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), a arătat într-un interviu acordat presei germane că, deşi ţările membre UE au sute de mii de trupe, ele nu sunt în poziţia de a securiza aeroportul din capitala afgană Kabul.
”Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”, a cerut Manfred Weber, reprezentant al celui mai important grup din Parlamentul European, cel care domină politica UE de mulți ani.
În Uniunea Europeană se vorbește de mulți ani despre o armată comună, dar s-au făcut puțini pași în această direcție. Iată însă că misiunea de evacuare din Afganistan unde UE a fost dependentă de SUA a amplificat nemulțumirile europene, de unde și declarațiile insistente pentru o cooperare militară europeană sporită.
Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat și el săptămâna trecută că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este ''de importanţă capitală pentru viitorul Europei''.
Посол РФ в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Rusia
Vasnețov: Îndemnăm cetățenii ruși să participe la alegerile pentru Duma de Stat
Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.
Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar.
Fluxul de știri
0