Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Merkel: Germania susține ”Nord Stream-2”, însă avem nevoie de garanții

© AFP 2024 / TOBIAS SCHWARZAngela Merkel
Angela Merkel  - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2021
Abonare
Angela Merkel a declarat la Varșovia că Germania susține proiectul ”Nord Stream -2”, însă este nevoie de mai multe garanții.
CHUȘUNĂU, 12 sept – Sputnik. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Germania susține ”Nord Stream -2”, însă „sunt necesare garanții” în conformitate cu legislația europeană și de o prelungire a acordului de tranzit a gazului cu Ucraina după 2024.
“Am spus (la negocierile de la Varșovia n.red.) că susține ”Nord Stream-2”, însă avem nevoie de garanții… Acordul ruso-german (cu privire la ”Nord Stream-2” n.red.) reprezintă o astfel de garanție, pachetul energetic european pe piața internă (a UE) reprezintă o astfel de garanție, necesitatea certificării în calitate de operator independent (a companiei Nord Stream 2 AG) reprezintă o garanție”, a declarat Merkel în cadrul unui briefing susținut la Varșovia, fiind întrebată de jurnaliștii polonezi cum poate fi prevenită utilizarea ”Nord Stream-2” în calitate de “armă hibridă”.
“Înțeleg îngrijorarea Ucrainei, am vorbit cu președintele Zelenski pe acest subiect. În acest scop (negocierile pentru prelungirea acordului între Rusia și Ucraina după 2024 n.red.) am numit un reprezentant special pentru participarea la aceste discuții. Strict vorbind, aceste negocieri ar trebui purtate nu de Germania cu Rusia, ci de Comisia Europeană. Este vorba nu doar despre întreprinderile germane, dar și de cele franceze, italiene”, a menționat cancelarul, indicând că anume din acest motiv Comisia Europeană trebuie să participe la certificarea Nord Stream 2 AG în calitate de operator independent.
Порт Мукран - логистический центр Северного потока-2 - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Rusia
Construcția Nord Stream - 2 a fost finalizată
“Chiar și în perioada războiului rece au existat relații în sfera energetică cu Rusia. Însă, din punctul meu de vedere, este nevoie de un angajament pentru tranzitul gazului prin Ucraina”, a adăugat Merkel.
Fluxul de știri
0