Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Bruter: Ce tactică va alege președintele Moldovei, Maia Sandu, în relațiile cu Rusia

© SputnikДмитрий Козак прибыл в Молдову
Дмитрий Козак прибыл в Молдову - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2021
Abonare
Analistul politic a comentat situația Moldovei în cadrul proceselor geopolitice.
CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Moldova este implicată în procesul tulburărilor geopolitice din lume - este dificil pentru un stat mic să-și facă auzită vocea, să facă în așa fel ca pozițiile naționale să fie luate în considerare de actorii geopolitici mai importanți.
Expertul Institutului de Studii Umanitare și Politice din Federația Rusă Vladimir Bruter a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre procesele geopolitice din lume, despre intensitatea pasiunilor la vârfurile puterii în țară, despre relațiile dintre Chișinău și Moscova.
”Rusia a declarat oficial că este gata să colaboreze cu orice guvern moldovenesc și la Moscova nu există nicio idiosincrasie față de noua putere din țară. Întrebarea este cum se va comporta puterea moldovenească, iar ea este dependentă în acest sens de Occident. În al doilea rând, ea este dependentă de așteptările acelei părți care a votat-o. Prin urmare, să spui că Moldova va putea promova în formatul actual o politică pragmatică față de Rusia ar însemna să dai dovadă de un optimism excesiv", consideră Bruter.
Expertul își explică opinia prin faptul că „Occidentul nu a decis încă ce vrea de la Moldova actuală”. Acesta este încă un moment deschis, consideră Bruter, și este deschis inclusiv pentru că se va schimba puterea în Germania.
Care va fi rolul Moldovei în timpul apropiat, care va fi rolul Moldovei dacă se va schimba guvernul în România – acest lucru nu-l știm deocamdată, ar putea fi diverse variante. Cert este însă că această guvernare nu va fi niciodată prietenoasă în raport cu Rusia și am văzut deja la ce duce acest lucru în relațiile ci Transnistria, consideră analistul politic.
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Moldova și Rusia
Voronin, despre participarea Maiei Sandu la "Platforma Crimeea": Va costa scump Moldova
Următorul moment constă în faptul că dacă Sandu și Gavrilița vor dori să realizeze un anume scenariu complicat, combinat, moderat, ele nu au pentru asta nici poziția Europei, nici propriile resurse.
”Pentru a se înțelege cu Rusia, ar trebui să-i propună ceva Rusiei. Însă din situația cu Transnistria vedem că, practic, nu au ce să propună. Ele nu pot să promită nici un curs neutru, nici reglementarea tematicii transnistrene în sensul larg al cuvântului. Ele sunt dependente în proporție de 99 de procente, iar procentul rămas este realizarea intențiilor propriilor alegători și care în linii mari nu sunt prieteni ai Rusiei”, a conchis Vladimir Bruter.
Fluxul de știri
0