Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Voronin, despre participarea Maiei Sandu la "Platforma Crimeea": Va costa scump Moldova

© Sputnik / Mihai CarausVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova a venit în studioul Sputnik Moldova și a vorbit despre relațiile bilaterale moldo-ruse.
CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a comentat în studioul Sputnik Moldova posibila vizită a actualului șef de stat, Maia Sandu, la Moscova, din perspectiva participării sale la „Platforma Crimeea” de la Kiev. Potrivit lui Voronin, participarea președintelui Sandu la acest summit va avea o perspectivă foarte proastă în relațiile Moldovei cu Rusia.
„Mai bine de opt ani am lucrat cu Vladimir Vladimirovici Putin și, cunoscând caracterul și poziția sa, va fi foarte dificil să depășim ceea ce ea a permis în mod intenționat sau neintenționat, la sugestia sau la insistența cuiva, să declare a cui este Crimeea, va costa scump toată Moldova ", a spus Voronin.
Fostul președinte a declarat că partenerul strategic al Republicii Moldova, oficial, conform acordului bilateral semnat în 2001 și fiind în vigoare este Federația Rusă, de aceea țara noastră trebuie să aibă relații bune cu ei.
"Autoritățile trebuie să facă fiecare pas foarte atent și în primul rând trebuie să se gândească la interesele naționale. Acum nu știu când va avea loc vizita lui Sandu la Moscova sau cine va veni aici la noi", a spus Voronin.
Potrivit liderului PCRM, deocamdată nu se știe încă cine va deveni ambasadorul Republicii Moldovei în Rusia, dar este evident că va fi necesar să căutăm modalități de restabilire a bunelor relații cu unul dintre principalii parteneri ai țării.
Voronin susține că atât el cât și foștii președinți ai țării noastre au știut cum să mențină relații bune cu toate țările: Rusia, România, Ucraina și totodată s-a decis mult în direcția europeană.
"Aici trebuie să fie o poziție constantă, în primul rând de vecinii noștrii, România și Federația Rusă, că geografic noi teritorial nu o să fugim nicăieri. Trebuie să avem o poziție normală cu toate țările", a menționat Voronin.
Fostul președinte susține că aceeași politică echilibrată ar trebui să fie urmată și de noile autorități.
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Politică
Succesorul lui Vladimir Voronin la șefia PCRM: Cine va fi
Amintim că la începutul lunii august președintele țării, Maia Sandu, a participat la summitul „Platformei Crimeii”, unde a susținut un discurs în care a declarat că Moldova se pronunță pentru integritatea teritorială a Ucrainei. „Platforma Crimeea” este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, care are drept scop „reîntoarcerea peninsulei în componența Ucrainei”.
Fluxul de știri
0