Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Au trecut 20 de ani de la atentatul terorist din SUA: Cu ce mesaj vine Maia Sandu

© AP Photo / Patrick Sison11 сентября 2001
11 сентября 2001 - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2021
Abonare
Astăzi se împlinesc două decenii de la atentatul terorist din Statele Unite ale Americii. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în acest sens.
CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a scris că astăzi se împlinesc douăzeci de ani de când mii de familii din toată lumea continuă să-și plângă morți.
„Aproape 3000 de oameni care în acea zi tragică au mers liniștiți la muncă sau în călătorie și sute de oameni care au murit ulterior, din cauza complicațiilor de sănătate provocate de azbestul toxic din clădirile ce s-au prăbușit”, a scris președintele țării.
Maia Sandu a menționat că ziua de 11 septembrie a arătat cât de interconectată, dar și cât de fragilă este lumea în care trăim și că atentatul terorist din SUA ne-a învățat pe toți o lecție.
„Lecția acestei zile ne spune că guvernele de astăzi trebuie să fie și mai solidare în fața pericolelor globale, pentru a asigura securitatea cetățenilor. Și că statul de drept, democrația și libertatea trebuie apărate zi de zi. Aceasta este temelia societății în care viața umană are prioritate”, a precizat Sandu.
Amintim că în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști Al-Qaeda* au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriștii au preluat controlul avioanelor, două dintre ele au fost îndreptate spre turnurile gemene ale World Trade Center din New York. Au murit toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din preajmă.
11 septembrie 2001 - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2021
Internațional
Joe Biden ordonă declasificarea documentelor privind 11 septembrie 2001
În aceiași zi, teroriștii au prăbușit și al treilea avion peste clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. După ce unii dintre pasageri și membri ai echipajului au încercat să recâștige controlul avionului pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C, cel de-al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania.
Nimeni dintre pasagerii avioanelor nu au supraviețuit. În urma atacurilor teroriste din acea zi, 2 993 de oameni și-au pierdut viața. Majoritatea dintre cei morți au fost civili, iar printre ei se numărau cetățeni din 90 de țări.
* - organizație teroristă interzisă în Federația Rusă
Fluxul de știri
0