Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Putin a explicat creșterea prețurilor la gaze în Europa

© Sputnik / Иван Руднев / Accesați arhiva multimediaStație de pompare a gazelor
Stație de pompare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin a explicat prețurile ridicate la gazele naturale în Europa prin politica Comisiei Europene
CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Prețurile ridicate la gaze în Europa se explică prin politica promovată de componența anterioară a Comisiei Europene, a declarat președintele rus Vladimir Putin după negocierile cu liderul belarus Alexandr Lukașenko.
Liderul de la Kremlin a reamintit că pe piața liberă din Europa gazul costă 650 de dolari americani pentru mia de metri cubi. În același timp, costul gazului rusesc, care se formează și prin prețuri de piață, este legat de prețul petrolului, astfel încât fluctuațiile, așa cum a menționat Putin, „au loc mai lin”.
"Conform contractelor pe termen lung și conform principiului nostru de stabilire a prețurilor, Gazprom nu vinde la un astfel de preț. Iar cei care au fost de acord să încheie contracte pe termen lung cu noi în Europa nu pot decât să-și frece mâinile și să se bucure, altfel ar fi trebuit să plătească 650, iar Gazprom vinde Germaniei cu 220 de dolari. În orice caz, a fost atât până recent. Odată cu creșterea prețului petrolului, acest preț va crește, dar nu va fi ceva brusc", a adăugat Putin.
Joi, prețul gazului pe piața europeană a depășit recordul de 700 de dolari la mia de metri cubi. Recordul anterior a fost doborât cu o zi înainte. Apoi, costul contractului a ajuns la 670 de USD. Și cu o zi mai devreme, marți, cifra depășea 660 de dolari.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Economie
Gazprom îşi intensifică producția pe măsură ce cresc exporturile de gaze
Potrivit analiștilor, această situație este asociată cu rezerve scăzute de combustibil în instalațiile de depozitare a gazelor din Europa, din cauza iernii reci și a verii calde din acest an.
Fluxul de știri
0