Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS îndemnă părțile din Afganistan să se abțină de la violență

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Îndemnul se conține în declarația de bilanț a summitului țărilor participante.
CHIȘINĂU, 9 sept. - Sputnik. BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) ândeamnă toate părțile din Afganistan să se abțină de la violență, este menționat în declarația adoptată în urma summitului liderilor țărilor Asociației, relatează RIA Novosti.
„Urmărim cu îngrijorare evoluția situației din Afganistan. Îndemnăm la abținere de la utilizarea violenței și la reglementarea situației prin mijloace pașnice. (...) Subliniem necesitatea promovării dezvoltării unui dialog incluziv intra-afgan în scopul asigurării stabilității, păcii civile și și ordinii de drept în țară ", este precizat în comunicat.
"Talibanii * și-au intensificat acum o lună ofensiva împotriva forțelor guvernamentale, pe 15 august au intrat în Kabul, iar a doua zi au anunțat că războiul s-a încheiat. În noaptea de 31 august, armata americană a părăsit aeroportul din Kabul, punând capăt prezenței militare americane de aproape 20 de ani în Afganistan. Pe 6 septembrie, talibanii * au anunțat că Panjshir, ultima dintre cele 34 de provincii afgane, a trecut sub controlul lor. A doua zi a fost anunțată componența guvernului provizoriu al Afganistanului. Acesta va fi condus de Mohammad Hasan Akhund, care a fost ministru de Externe în timpul primei guvernări a Taliban* și se află sub sancțiuni ONU.
Aleksei Puşkov, Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Rusia
Senator rus: NATO este în alertă din cauza „sindromului afgan”
* Mișcarea talibanilor este interzisă în Federația Rusă ca teroristă
Fluxul de știri
0