Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia: metodă ştiinţifică de detectare a substanţelor toxice din fructe

© Sputnik / Eleonora LisnicFructe și legume
Fructe și legume - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Abonare
Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară MEPhI, făcând parte dintr-o echipă internațională, au dezvoltat o metodă de detectare a unor substanţe toxice dăunătoare din fructe.
BUCUREŞTI, 8 sept – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit cercetătorilor ruşi, avantajele noii tehnologii sunt simplitatea, rentabilitatea și capacitatea de a descoperi particule dăunătoare în concentrații scăzute. Rezultatele au fost publicate în Microchemical Journal.
Utilizarea tiabendazolului în producția de alimente este interzisă în Rusia și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, este folosit în agricultură în alte zone pentru a proteja plantele de dăunători, putrezire și mucegai, au explicat oamenii de știință. Reziduurile de tiabendazol intră cu ușurință în mediu, precum și în fructe și legume atunci când substanța chimică este adăugată în sol.
„Tiabendazolul este toxic pentru om. Printre principalele semne de otrăvire sunt greață, vărsături, cefalee, somnolență și febră. Odată ajuns în organism, tiabendazolul poate duce la insuficiență hepatică, poate afecta dezvoltarea normală a fătului la femeile însărcinate sau poate provoca reacții alergice. Efectul de otrăvire al substanței chimice asupra organismelor vii a fost recunoscută de Administrația Uniunii Europene pentru Alimente și Medicamente și de alte organizații similare”, a declarat profesorul asistent Constantine Katin de la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară MEPhI.
Mere  - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2021
Republica Moldova
Cum a devenit Basarabia furnizor de fructe și care a fost rolul Rusiei în acest sens
Specialiștii au dezvoltat o nouă metodă pentru a găsi tiabendazol în fructe, chiar și în cele mai mici concentrații. În acest scop a fost creată o anumită soluție. Compoziția chimică a fost dezvoltată cu ajutorul calculelor DFT (teoria funcțională a densității), comparând structura electronică a moleculelor de thiabendazol și a altor substanțe.
„Scopul calculelor DFT a fost de a găsi compoziția chimică a soluției care s-ar potrivi cu tiabendazolul "precum o cheie în zăvor". Pentru noi a fost important ca soluția rezultată să interacționeze eficient cu tiabendazolul, chiar și atunci când [substanţa toxică] este prezentă în cea mai mică concentrație și când există și alți contaminanți într-un produs alimentar”, a explicat Constantine Katin, citat de Sputnik News.
După ce au testat o varietate de opțiuni, oamenii de știință au găsit o structură moleculară adecvată bazată pe betaină și acizi furoici, care descoperă tiabendazolul în fructe și se leagă de acesta.
Acest lucru a permis descoperirea chiar și a celor mai mici doze de substanță toxică (până la 0,1 mg / litru) în aproape toate tipurile de fructe exportate, au spus oamenii de știință.
„Limita pentru cantitatea maximă de tiabendazol în fructe și legume este stabilită de autoritățile competente ale unui stat. Standardele pot varia ușor în funcție de țară, dar în majoritatea cazurilor acestea sunt de aproximativ 5 mg/l pentru fructe. Tehnologia propusă este capabilă să detecteze concentrații de thiabendazol de 50 de ori mai mici decât limita legală”, a specificat Constantine Katin.
Fructe și legume - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2020
Societate
Fructe periculoase pentru diabetici
Anterior, tiabendazolul era detectat prin electroforeză capilară sau spectroscopie fluorescentă. Acestea sunt tehnici costisitoare care necesită echipamente speciale, care nu sunt disponibile în majoritatea laboratoarelor, în timp ce betaina și acizii furoici sunt disponibili gratuit pentru cercetători.
Autorii intenționează să breveteze tehnologia și să o acrediteze către Comisia Uniunii Europene, astfel încât să poată fi utilizată pentru inspecția produselor alimentare exportate din Turcia către Uniunea Europeană. În plus, specialiștii dezvoltă deja o tehnologie similară pentru detectarea substanțelor toxice în produsele cosmetice.
De asemenea, în studiu au participat oameni de știință din Turcia, Arabia Saudită și Iran.
Fluxul de știri
0