Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un pas înainte spre noul acord de asistență nerambursabilă acordat Republicii Moldova

© Inquam Photos / George CălinNicolae Popescu și Bogdan Aurescu
Nicolae Popescu și Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Abonare
Miniștrii de externe ai României și Republicii Moldova au discutat despre finalizarea noului acord de asistență nerambursabilă care se va ridica la cel puțin 100 de milioane de euro.
BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik, Marius Holdean. Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova efectuează prima sa vizită externă de la preluarea titulaturii de șef al diplomației de peste Prut, pe care a mai deținut-o și în 2019, participând la București la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
De altfel, ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu, a ținut astăzi o conferință comună de presă cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu.
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Politică
România și Republica Moldova, ședință comună de Guvern
Bogdan Aurescu a declarat cu această ocazie că România va sprijini cu prioritate proiectele de interconectare cu Republica Moldova, un nou acord de asistență nerambursabilă între București și Chișinău, reforma justiției și avansarea luptei anti-corupție.
Șeful diplomației române a arătat că “România sprijină obiective strategice esențiale” precum “reformarea și modernizarea statului și parcursul ireversibil al Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.
“Am agreat pașii concreți pentru avansarea obiectivelor comune cu rezultate și beneficii pentru cetățeni. Vom sprijini ca prioritare proiectele de interconectare, negocierea noului Acord de asistență nerambursabilă, reforma justiției, avansarea luptei anti-corupție”, a mai spus Aurescu.
Șeful diplomației române a oferit detalii și despre stadiul negocierilor privind noul acord privind asistența nerambursabilă pe care România este pregătită să o acorde Republicii Moldova
“În ceea ce privește noul acord privind asistența nerambursabilă acordată Republicii Moldova de către România, suntem într-o fază finală de redactare a textului acestui proiect”, a precizat Aurescu, el menționând posibilitatea ca acest acord să fie semnat la următoarea ședință comună de guvern dintre București și Chișinău.
”În ceea ce privește suma pe care o vom aloca noului acord, nu am ajuns la o decizie finală, dar examinăm posibilitatea de a crește această sumă, cel puțin până la nivelul de 100 de milioane de euro, care era inițial prevăzut. ...Sper să putem să suplimentăm această sumă”, a spus Aurescu.
La rândul său, ministrul Nicolae Popescu a vorbit despre proiectele de interconectare dintre România și Republica Moldova.
“Din perspectiva noastră, Uniunea Europeană sprijină interconectarea Republicii Moldova, ori în condițiile noastre geografice, orice interconectare cu Uniunea Europeană înseamnă interconectare cu România”, a declarat Nicolae Popescu.
El a spus că în majoritatea proiectelor de interconectare a Republicii Moldova cu România – electricitate, gaz, drumuri, căi ferate – există și o componentă europeană, finanțări directe din partea Uniunii Europene sau alte instituții de finanțare, el arătând că uneori statele membre UE sunt gata să sprijine modernizarea infrastructurii comune.
”Franța s-a oferit să sprijine modernizarea căii ferate Chișinău – Ungheni, care ar permite un acces mai rapid cu trenul între Chișinău și Iași”, a arătat Nicolae Popescu.
Cei doi miniștri au abordat și problema participării Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări.
“Republica Moldova nu a făcut parte în etapele inițiale de lansare a acestei inițiative. Noi suntem interesați să participăm la această inițiativă, la proiectele de infrastructură”, și-a exprimat opțiunea ministrul de Externe al Republicii Moldova.
Și Bogdan Aurescu a remarcat că Republica Moldova poate participa la proiectele Inițiativei, chiar dacă nu este stat membru al acesteia
“... există posibilitatea ca la proiectele Inițiativei celor Trei Mări să participe și statele care nu sunt formal membre ale Inițiativei. (…) Ceea ce deschide calea unei finanțări prin fondul de investiții al celor trei mări”, a încurajat Aurescu participarea Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0