Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cu cât vom plăti mai mult pentru gazele naturale în această iarnă - expert

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Abonare
Cu cât vom plăti mai mult pentru gazele naturale în această iarnă? Răspuns la această întrebare a oferit analistul economic Roman Chircă.
CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Prețul gazelor naturale pentru consumatorul final ar putea crește cu 20-25 la sută. De această părere este expertul economic Roman Chircă, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
Potrivit expertului, prețul gazului este în continuă creștere.
”Dacă noi achitam pentru 1000 de metri cubi circa 140 de dolari, vedem că dacă la începutul anului 2021 Gazpromul vindea pentru statele UE și Federația Rusă cu 170 dolari, acum sunt la nivel de 210-220, iar prețul continuă să crească. Nu exclud că vom avea un preț în jur de 200 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar acest lucru imediat se va transpune. Putem estima că minim 20-25 % va fi necesitate de a ajusta. Acest lucru va avea efect asupra curentului electric, care este generat prin arderea gazului”, a comunicat Roman Chircă.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Economie
Record doborât: Prețul la gaz a crescut în Europa
Totodată, analistul economic a menționat că, ”în lipsa unor surse de generare proprie, Republica Moldova va fi foarte vulnerabilă și vom plăti prețuri mai mari decât țările vecine, odată ce criza energetică regională se va aprofunda”.
Chircă este de părerea că guvernarea de la Chișinău trebuie să se implice mai mult pentru a negocia un preț mai bun la gazele naturale.
”Guvernul trebuie să se implice în aceste procese ca o parte reprezentativă a echipei de negocieri a Republicii Moldova pentru a putea obține cel mai bun preț. De multe ori, zeci de dolari pentru o mie de metri cubi pot avea efecte bune de economisire pe termen lung”, a menționat expertul.
Fluxul de știri
0