Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

G7 invită Rusia și China la o întâlnire comună pe tema Afganistanului

© AFP 2024 / STEPHANE MAHEG7
G7 - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a cerut G7 să clarifice „ce vor de la ei și de la lumea din jurul lor” după ce Moscova a fost abordată pentru o întâlnire despre situația din Afganistan
BRUXELLES, 7 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi a declarat că miniștrii de externe G7 se vor întâlni cu omologii lor din China și Rusia pe 8 septembrie pentru a discuta despre un răspuns comun la criza provocată de retragerea americană din Kabul, arată RT.
G7 reprezintă întâlnirea pe baze permanente a șapte dintre cele mai bogate așa-numite democrații liberale din lume. Japonia este singurul membru al grupului în afara Europei și a Americii de Nord. Rusia a fost membră a organizației, ca parte a G8 de atunci, înainte de a fi exclusă în 2014 ca urmare a re-absorbției Crimeii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, Moscova a primit cuvinte de la Paris și Berlin cu privire la o întâlnire despre Afganistan, dar nu s-a vorbit despre organizarea ei în formatul G7.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Rusia
Rusia, apreciată pentru o nouă reușită economică și diplomatică
„Toate acestea se întâmplă pe fondul declarațiilor dispersate ale G7 despre Rusia și asupra participării sau neparticipării sale la acest format”, a spus Zakharova. „Partenerilor le lipsește în mod clar înțelegerea a ceea ce vor de la ei înșiși și de la lumea din jurul lor”, a adăugat Zakharova.
La 15 august, talibanii, desemnați drept organizație teroristă în Rusia, au anunțat că și-au asumat controlul asupra Afganistanului, declarând că au preluat controlul asupra întregii națiuni, inclusiv marile sale orașe și punctele de control la frontieră. De atunci, Moscova a abordat situația diferit față de majoritatea țărilor occidentale, iar președintele rus Vladimir Putin a solicitat ca lumea să reacționeze pe baza faptelor.
Sâmbătă, liderul NATO Jens Stoltenberg a cerut Chinei și Rusiei să ajute blocul condus de SUA să-și exercite influența asupra talibanilor, ambii având o relație mai bună cu aceștia decât națiunile occidentale.
„Sunt de acord cu tărie că întreaga comunitate internațională, inclusiv Rusia și China, trebuie să lucreze pentru a împiedica Afganistanul să fie un loc în care grupurile teroriste să poată opera liber și să pregătească, să organizeze, să planifice, să finanțeze atacuri împotriva propriilor noastre țări”, a spus el.
Luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezvăluit că Rusia va participa la inaugurarea noului guvern al Afganistanului dacă este incluziv, adică va include și alte grupuri etnice din întreaga țară.
"Cred că vom fi fericiți să participăm la o astfel de ceremonie împreună cu alte țări invitate care influențează situația din această țară", a spus Lavrov.
Fluxul de știri
0