Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Ucrainei i-a numit pe pacificatorii ruși din Transnistria „sursă de pericol”

© Sputnik / Anatolii KiriakПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Abonare
Volodimir Zelenski a vorbit la Chișinău despre situația în context regional.
CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o serie de declarații de rezonanță în timpul vizitei sale la Chișinău. Liderul ucrainean a citit un text în acest după întâlnirea cu președinții Moldovei, României și Poloniei.
„Înaltă rămâne amenințarea militară în jurul Ucrainei. În special Belarusul este folosit ca o platformă suplimentară a acțiunilor agresive. Alte surse de insecuritate sunt forțele militare ruse în regiunea transnistreană a Moldovei, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Zelenski.
Mai mult, președintele ucrainean a declarat că Ucraina dorește „eliberarea peninsulei Crimeea, deoarece aceasta reprezintă o amenințare pentru navigație și comerț în regiune”.
El a îndemnat țările care au ieșire la Marea Neagră să se alăture acestei inițiative a Ucrainei, deoarece partea ucraineană „susține consecvent prezența țărilor NATO în Marea Neagră, care este necesară pentru securitate”.
Ulterior, Zelenski le-a mulțumit președintelui Moldovei Maia Sanda și liderului polonez Andrzej Duda pentru participarea lor la „Platforma Crimeii”.
„Platforma Crimeii poate fi o platformă pentru găsirea unei soluții pentru eliberarea teritoriilor, precum și pentru soluționarea conflictelor regionale. Aceasta ne poate ajuta să obținem rezultatul dorit. În special, în domeniile precum integrarea europeană și euroatlantică”, a spus Zelenski.
În plus, liderul ucrainean a reamintit că Moldova, Ucraina și Georgia au creat recent „Trio asociat”, ceea ce prevede apropierea acestor țări de UE.
Zelenski a vorbit și despre inițiativa celor Trei Mări și despre importanța participării țărilor din regiune la aceasta.

Cum a comentat Sandu participarea sa la summitul „Platforma Crimeea”

Precizăm că șeful statului Maia Sandu a participat zilele trecute la summitul „Platformei Crimeii”, unde a susținut un discurs în care a declarat că Moldova se pronunță pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Kremlinul a calificat acest gest drept o acțiune extrem de neprietenoasă față de Rusia. În acest context, Maia Sandu a fost întrebată dacă va fi capabilă să mențină în continuare o politică externă echilibrată.
„Politica externă a Republicii Moldova este ghidată de interesul cetățeanului Republicii Moldova și în continuare o să promovăm o asemenea politică care să aducă beneficii cetățeanului Republicii Moldova, indiferent dacă e vorba de est sau de vest”, a spus Maia Sandu.
Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
La negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul 5 + 2 participă Chișinăul și Tiraspolul ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - ca observatori.
Fluxul de știri
0