Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Chiar și după majorare vor fi pensionari care vor avea o pensie sub 2000 de lei - expert

© Sputnik / Mihai Carauspensionar
pensionar - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Abonare
Expertul Roman Chircă a vorbit despre decizia autorităților de a majora pensia minimă până la 2000 de lei, dar și de indexarea acesteia cu 3,86%.
CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Chiar și după majorarea pensiei minime vor fi pensionari care vor avea o pensie mai mică decât această cotă minimă de 2000 de lei. De această părere este analistul economic Roman Chircă, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
Expertul a comentat decizia autorităților de a majora pensia minimă până la 2000 de lei, dar și de indexarea acesteia cu 3,86%.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Economie
Chicu: Majorarea pensiei din bani împrumutați - o bombă cu ceas pentru sistemul financiar
”Orice majorare de pensii este binevenită pentru persoanele care vor beneficia de această majorare. Din păcate, în versiunea finală, neelectorală, avem forma în care doar persoanele care au contribuit integral la fondul asigurărilor sociale pe parcursul vieții vor primi această pensie. Asta înseamnă că, în continuare, vom avea o parte de pensionari care vor avea o pensie mai mică decât această cotă minimă de 2000 de lei”, aspus Chircă.
Expertul consideră că majorarea va duce la creșterea deficitului bugetar, iar statul va fi nevoit să împrumute bani pentru a acoperi aceste plăți. Potrivit lui, pe termen lung, decizia va pune o presiune tot mai mare pe bugetul de stat.
”Este evident că vor avea loc rectificări la buget, iar acest lucru va fi achitat din bugetul de stat către fondul asigurărilor sociale. În prima perioadă, aceasta într-adevăr poate funcționa și se creează impresia că este posibil de atins acest plafon. Problemele apar în anii următori, pentru că acest lucru de peste 2 miliarde de dolari, această sumă în realitate va crește deoarece va crește deficitul bugetar. Acești bani urmează să fie împrumutați din piața internă, care va impulsiona, la rândul său, inflația”, a menționat analistul economic.
Potrivit Roman Chircă, pe termen lung, majorarea va pune o presiune tot mai mare pe bugetul de stat.
”În doi-trei ani, statul va fi obligat să împrumute suplimentar bani, în primul rând pentru a menține acest nivel de plăți, iar în al doilea rând se va împrumuta pentru a refinanța datoriile existente. Acest lucru va duce la majorarea datoriei interne și va crea o piramidă financiară care, odată cu trecerea timpului, va pune o presiune tot mai mare pe bugetul de stat”, a spus Chircă.
Tinerii vor primi bani de la stat pentru inițierea propriilor afaceri - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Societate
Guvernul Gavrilița anunță majorarea și indexarea pensiei: De unde vor fi luați banii
Totodată, analistul economic și-a spus părerea privitor la reacția Fondului Monetar Internațional la majorarea pensiei minime în țara noastră.
”De regulă, FMI este foarte prudent în susținerea de astfel de inițiative care ar duce la majorarea deficitului bugetar. În mod normal, din 1992, de când Republica Moldova este membru în această organizație, niciodată Fondul nu a susținut guvernele să facă astfel de majorări. Însă situația este diferită din perspectiva geopolitică și deschiderea este fără precedent, a Fondului Monetar și a altor instituții internaționale, și ar putea să treacă cu vederea această majorare dacă ea este contrabalansată de măsura nepopulară de majorare a vârstei de pensionare, anularea actelor normative și, practic revenirea la acea lege care impune creșterea vârstei de pensionare”, a afirmat expertul.
Analistul economic consideră că trebuie să fie o echitate socială pentru toți pensionarii. În contextul deciziei autorităților de a indexa pensiile cu 3,86 la sută, el a menționat că acest lucru va sublinia și mai mult diferența dintre pensiile mari și cele foarte mici.
”Este vorba despre o echitate socială pentru persoanele care au ieșit la pensie. Și aplicarea unei taxe ad valorim riscă să sublinieze această diferență pentru că există persoane care beneficiază de pensii de zeci de mii de lei iar majoritatea sunt cei care primesc pensii foarte mici. La aplicarea unui coeficient procentual de 3,86, asta ar însemna, practic, că persoanele care câștigau pensii mari vor câștiga pensii și mai mari pe viitor”, a menționat Chircă.
Fluxul de știri
0