Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Câți moldoveni primesc pensii din alte state?

Câți moldoveni primesc pensii din alte state?
Abonare
Câți moldoveni stabiliți peste hotare își primesc pensia din Moldova, dar și câți conaționali de-ai noștri care au muncit în străinătate sunt beneficiari de pensie din țările în care au lucrat legal și au achitat impozite?
Numărul beneficiarilor de pensii în baza acordurilor internaționale bilaterale este în continuă creștere. În data de 1 iulie, Casa Naţională de Asigurări Sociale înregistra 1 270 de beneficiari de pensii care sunt stabiliți peste hotare, dar primesc pensia din țara noastră.
"Deși acordul cu Germania a intrat în vigoare la 1 martie 2019, deja peste 500 de pensii au fost stabilite în baza prevederilor tratatului. Acestea sunt pensiile pentru limita de vârstă, dizabilitate și urmași", a precizat pentru Sputnik Moldova şefa Direcţiei generală relaţii internaţionale din cadrul CNAS, Saenco Iulia.
În același timp, peste 600 de persoane care au revenit și s-au stabilit în Moldova primesc pensii din alte state precum România, Bulgaria, Belarus, etc.

"Bunăoară, din Bulgaria și Belarus pensiile sunt exportate o dată în trimestru pe contul CNAS. Primind aceste pensii, avem grijă să fie distribuite tuturor beneficiarilor. Pensiile din România și Luxemburg sunt plătite lunar, direct în contul beneficiarului", a subliniat interlocutoarea.

De menționat că Republica Moldova are semnate deja 15 acorduri în domeniul securității sociale, iar 14 sunt deja aplicabile.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0