Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

A murit Ivan Patzaichin - cel mai mare canoist român

© Inquam Photos / George CălinIvan Patzaichin
Ivan Patzaichin - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Abonare
Presa din România scrie că a murit Ivan Patzaichin - cel mai mare canoist român
CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Ivan Patzaichin a încetat din viață la vârsta de 71 de ani. În ultimele 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi s-a stins din viață.
Patzaichin s-a născut în satul Mila, comuna Crișan, Tulcea, România, pe 26 noiembrie 1949 ca fiu al lui Vicol și Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila, iar părinții săi au decis să-i dea numele de Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la București, viața lui s-a petrecut între Mila 23 și Sulina (unde își petrecea vacanțele la bunici) și, uneori, Tulcea. Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său.
Молдавские спортсменки завоевали серебро на чемпионате мира по гребле
 - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2021
Sportivele din Moldova au câștigat argint la Campionatul Mondial de Canotaj
Patzaichin a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul Ivan Patzaichin a cucerit în total nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. În probele de canoe dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta și Toma Simionov.

Ivan Patzaichin - campionul cu pagaia rupta

Ivan Patzaichin a intrat in istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia rupta”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, in 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.
Serghei Tarnovschi - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Sport
Performanță remarcabilă: Canotorul Serghei Tarnovschi a câștigat medalia de bronz la JO
A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975 și a devenit membru al Clubului Sportiv Dinamo din București. El a fost antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe. După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația "Ivan Patzaichin - Mila 23" si a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campanie națională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mișcării în aer liber.
Fluxul de știri
0