Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șeful Moldovagaz, despre avantajele gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pentru Moldova

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Abonare
Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre avantajele unei rute alternative pe piața gazelor moldovenești.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este o cale alternativă pentru Republica Moldova, în ceea ce privește securitatea energetică.
Газокомпрессорная станция - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
De ce primim gaz doar din Rusia, nu și din România - explicația șefului Moldovagaz
Opinia a fost exprimată în Studioului Sputnik Moldova de către președintele consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban.

„Această conductă de gaz permite transportarea anumitor volume de gaz, care nu pe deplin, dar acoperă nevoile Moldovei. Singurele excepții sunt consumatorii din regiunile sudice, deoarece, în orice caz, aici ar trebui utilizată ruta ucraineană sau coridorul de gaz transbalcanic”, a precizat Ceban.

Din punct de vedere comercial, dacă vorbim despre o piață liberă a gazului, atunci această rută poate fi utilizată de orice comerciant, deoarece din 2016 piața gazelor naturale a fost declarată gratuită, de aceea orice mare consumator industrial are dreptul să-și aleagă furnizorul.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Internațional
Prețurile la gaz în Europa scad după anunțul Gazprom
Ceban mai spune că astăzi cel mai important și mai fiabil furnizor de gaze – din punct de vedere istoric și al licenței - este „Moldovagaz”, iar în viitor, piața va decide.
Anterior directorul companiei Transgaz din România Ion Sterian a declarat că gazele naturale rusești ar urma să fie livrate prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău cel mai probabil începând cu 1 octombrie 2021. Acest lucru va fi posibil dacă vor fi încheiate în termen lucrările la stațiile de comprimare a gazelor Onești și Gherăiești din România.
Fluxul de știri
0