Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cum va răspunde Kremlinul dacă Ucraina va deveni membru NATO

© AFP 2022 / POOL / IAN LANGSDONВладимир Путин и Владимир Зеленский
Владимир Путин и Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kremlinul a numit ce pericole comportă pentru Rusia aderarea Ucrainei la NATO.
CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO constituie un pericol pentru Rusia.
Aderarea Ucrainei la NATO este periculoasă pentru Rusia, deoarece infrastructura alianței va ajunge la granițele Federației Ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit ieri, la Washington cu liderul american Joe Biden. Peskov a menționat că Kremlinul a urmărit îndeaproape rezultatele discuțiilor, în special, posibila integrare a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.
"Este un pericol potențial foarte mare pentru noi, deoarece astfel NATO va continua să-și apropie infrastructura militară de frontierele noastre", a spus el într-un interviu pentru Izvestia, care este citată de RIA Novosti.
Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Rusia va trebui să ia contramăsuri, a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
În declarațiile făcute după întâlnirea celor doi lideri a fost menționat faptul că Washingtonul susține aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și va continua programul de instruire și de antrenament ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Încă în decembrie 2014, Rada Supremă a modificat două legi, abandonând statutul de neutralitate al statului ucrainean. În februarie 2019, parlamentul a adoptat amendamente la constituție, prin care a îmbrățișat cursul de integrare în UE și NATO. Ucraina a devenit al șaselea stat care a primit statutul de Ucraina a devenit partener de oportunități sporite în relația cu NATO.
După cum a declarat anterior fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen, pentru a adera la NATO, Kievul va trebui să îndeplinească o serie de criterii, care vor dura mult timp. Experții cred că acest lucru nu se va întâmpla în următorii 20 de ani.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Editoriale
Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin
Fluxul de știri
0