Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În timp ce UE se încurcă în decizii, China face încă un pas important în Afganistan

Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
China a făcut pași mai rapizi și mutări mai inteligente decât Occidentul în relația cu Afganistanul, ajutând la stabilizarea țării și, desigur, asigurându-se că va beneficia de extragerea importantelor sale resurse naturale
BUCUREȘTI, 3 sept – Sputnik. Poziția UE față de Afganistan este neclară, încercând să îmbine reluarea unor relații diplomatice după fuga ambasadorilor, cu dorința de impune propriile reglementări celor de Kabul.
Tratați drept ”teroriști” timp de peste 20 de ani de ocupanții americani și europeni, talibanii găsesc acum o punte de dialog cu China și construiesc o relație corectă cu Rusia.
Aseară, China a mai făcut un pas pe calea întăririi relațiilor cu Kabulul, fapt transmis chiar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen.
Государственный визит президента РФ В. Путина в Китай - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Editorialist
"Este exact timpul de a certa Moscova și China": SUA sunt încurajate să acționeze
Este vorba și de prezența diplomatică a Beijingului la Kabul, dar și de un ajutor substanțial umanitar oferit de China și extinderea relațiilor bilaterale, evident, în zona economică.
În cadrul unui dialog, Wu Jianghao, ministru adjunct de Externe al Republicii Populare Chineze, i-a transmis lui Abdul Salam Hanafi, membru al biroului politic al grupării talibane, dorința de extindere a relațiilor și de ajutorare a Afganistanului.
”Ministrul adjunct chinez a spus că doresc să își menţină ambasada la Kabul, adăugând că relaţiile noastre se vor extinde în comparație cu trecutul”, a transmis pe Twitter, Suhail Shaheen, punctând – ”Afganistanul poate juca un rol important în securitatea și dezvoltarea regiunii. China va continua și își va spori asistența umanitară, în special pentru tratamentul COVID-19”.
Menționăm că Afganistan dispune de resurse naturale însemnate, mai ales lantanide, extrem de importante pentru producția de componente electrice – baterii – de care China este interesată, la fel ca și marile companii occidentale. Dar, China a făcut pași mai rapizi și mutări mai inteligente.
Fluxul de știri
0