Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vaccinarea ar putea fi obligatorie pentru aceste persoane în Franța

© AFP 2024 / JOE RAEDLEVaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA
Vaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Abonare
La șase luni după ce Emmanuel Macron a dat asigurări că vaccinarea „nu va fi obligatorie” în Franța, guvernul francez pregătește un proiect de lege prin care vaccinarea va deveni obligatorie pentru aceste persoane.
BUCUREŞTI, 3 iul – Sputnik, Doina Crainic. În ultimele săptămâni, vaccinarea obligatorie pentru unii francezi, sau chiar pentru întreaga populație din Franţa, nu pare să mai fie o variantă exclusă, chiar dacă, cu câteva luni în urmă, guvernul o respinsese clar.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Societate
Cum vor putea călători moldovenii cu certificate COVID-19
Într-o scrisoare transmisă de Jean Castex pe 1 iulie președinților de grup din cadrul Adunării Naționale și asociațiilor de oficiali aleși, prim-ministrul a spus că dorește să lanseze dezbaterea pe această temă pentru a elabora un proiect de lege, potrivit presei franceze.
„Va ţine de noi să ne asumăm responsabilitatea, dacă vaccinarea insuficientă a personalului va conduce, în special în casele de bătrâni, la punerea în pericol a sănătăţii persoanelor pe care [îngrijitorii] le îngrijesc și le susțin”, a declarat prim-ministrul, citat de Sputnik France
Acesta a explicat, de asemenea, că „vaccinarea îngrijitorilor rămâne în general insuficientă”.
O intenție susținută şi de ministrul Sănătăţii Olivier Véran care, pe 29 iunie, a subliniat asupra importanței vaccinării pentru cadrele medicale.
„Dacă vaccinarea este insuficientă, vom trece la vaccinarea obligatorie” pentru îngrijitori, a insistat acesta, subliniind totodată că măsura „nu va fi obligatorie” pentru alții.

Obligativitatea va fi extinsă treptat?

Totuşi, în scrisoarea sa referitoare la proiectul de lege în pregătire, Jean Castex a precizat: „De asemenea, îmi veți indica dacă considerați că această obligație merită extinsă (şi pentru alte categorii)”.
Palatul Curții Europene a Drepturilor Omului - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Politică
CEDO declară vaccinarea obligatorie ”necesară într-o societate democratică”
Mai mult, o sursă guvernamentală a menţionat că posibilitatea extinderii obligativităţii va fi inclusă în proiectul de lege. O altă sursă a precizat, pentru cotidianul Nice-Matin, că vaccinarea obligatorie pentru toți francezii nu este exclusă.
Într-o scrisoare adresată directorilor de spitale și case de bătrâni în 29 iunie, Olivier Véran și ministrul adjunct al Autonomiei Brigitte Bourguignon au scris că „obiectivul nostru este ca până în septembrie, cel puțin 80% dintre îngrijitorii din casele de îngrijire medicală și din instituțiile de sănătate să primească cel puțin o doză. În caz contrar, vom deschide calea către vaccinarea obligatorie pentru profesioniștii din domeniul sănătății”.

Poziţia schimbătoare a lui Macron

În decembrie 2020, preşedintele Emmanuel Macron a declarat pe Twitter:
„Am spus-o şi o voi repeta: vaccinul nu va fi obligatoriu. Să avem încredere în cercetătorii și medicii noștri. Suntem țara Iluminismului, iar rațiunea și știința trebuie să ne ghideze”, spunea atunci Macron.
Deși sunt disponibile două opțiuni pentru o dezbatere privind vaccinarea obligatorie, fie un vot în Parlament, fie o convocare la o sesiune extraordinară în iulie, nu este exclus ca președintele Republicii să se adreseze națiunii cu privire la acest subiect în următoarele zile, potrivit Nice-Matin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0