Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova - va rămâne sau nu capitala Rusiei

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaPereții Kremlinului, Moscova
Pereții Kremlinului, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Abonare
Unul dintre marile proiecte pe care le discută societatea rusă, chiar la nivel de miniștri, este strămutarea capitalei Federației Ruse din Moscova în alt oraș sau chiar în mai multe orașe și regiuni ale acestei țări. În special, în Siberia.
CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. Șeful Corporația de Stat de Dezvoltare a Rusiei, Igor Șuvalov, afirmă că, dacă Moscova nu va mai fi capitală de țară, acest fapt nu va afecta în niciun fel dezvoltarea acestui municipiu. El spune că această urbe deja a concentrat atât de mult potențial, forță și, mai ales, pe "rușii cei mai avizi de viață", încât pierderea statutului de capitală nu are cum să influențeze dezvoltarea ei.
"Nu sunt nici pentru și nici împotriva schimbării capitalei. Îmi amintesc că de când trăiesc se tot discută că ar fi bine să mutăm capitala undeva sau să mutăm instituțiile guvernamentale în mai multe orașe. Poate cândva chiar va fi luată această decizie, dar poate că nu - nu știu. Dar din cauza acestui fapt Moscova nu va deveni altfel", a spus Șuvalov la maratonul „Cunoștințe Noi”.
Orașul are deja suficientă forță pentru a se dezvolta, indiferent de statutul pe care îl va avea, a explicat șeful corporației de stat, adăugând că interesul rușilor de a locui acolo va crește constant.

"Aceasta este o economie mare, aceasta este o economie foarte mare. Cel mai lacom de viață se va strădui aici, capabil de aceste viteze. Sankt Petersburg este, de asemenea, o economie mare, există viteze diferite, există valori diferite, alte persoane vor du-te acolo ", a spus el, fiind citat de RIA Novosti.

"Aceasta (Moscova - n.n.) este o economie mare, aceasta este o economie enormă. Cei mai lacom de viață se vor strădui să vină aici, cei care sunt capabili să mențină acest ritm, această viteză. Piter (Sankt Petersburg - n.n.) este, de asemenea, o economie mare, dar acolo este un alt ritm, alte valori, acolo vor merge alți oameni", a mai spus el.
Mulți politicieni și oameni de afaceri ruși au propus în mai multe rânduri mutarea capitalei din Moscova la Sankt Petersburg, Vladivostok, dar și în alte orașe din Rusia. În special, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, la începutul lunii august 2021, a lansat ideea creării în Siberia a trei - cinci orașe mari în care să fie transferată capitala Federației Ruse. Prima dată el a lansat această idee încă în 2012.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Editoriale
Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin
Fluxul de știri
0