Protestul părinților nemulțumiți: Mediul de acasă este inapt pentru studii
13:36 01.09.2021 (actualizat: 14:57 01.09.2021)
© Sputnik / Evghenii PanasencoProtestul părinților în fața Guvernului
© Sputnik / Evghenii Panasenco
Abonare
Zeci de părinți s-au adunat în fața Guvernului pentru a cere autorităților să permită copiilor accesul copiilor la studii în regim obișnuit la școală, dar nu mixt așa cum a fost anul trecut.
CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Mediul de acasă este inapt pentru studii, iar mulți elevi atestă probleme de sănătate din cauza învâțământului online. Problemele au fost vociferate în cadrul protestului organizat astăzi de către mai mulți părinți nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Aceștia consideră că prin hotărâre este limitat accesul elevilor la studii de calitate, astfel au semnat o petiție în acest sens.
Participanții la protest spun că, din cauza învâțământului online, mulți părinți au fost nevoiți să plece de la muncă sau să ia regim incomplet de ore, iar unii la copii au fost atestate probleme de sănătate.
”Cea mai mare durere din ultimii ani este modul în care copiii și-au făcut studiile și nesiguranța în ce mod vor merge mâine copiii la școală. În acest un an și trei luni, unii părinți și-au lăsat munca, unii au trecut la un regim de muncă incomplet, care au stat până târziu cu copiii pentru a face temele pentru acasă. Foarte mulți părinți atestă probleme de sănătate ca urmare a studiilor. Totodată, unii copii au probleme de de vedere, fie de spate, fie manifestă probleme de comunicare, urmare a anului de studii destul de haotic”, a spus o participantă a protestului.
© Sputnik / Evghenii PanasencoProtestul părinților în fața Guvernului
Protestul părinților în fața Guvernului
© Sputnik / Evghenii Panasenco
Totodată, părinții menționează că mediul care este acasă este inapt pentru regimul de studii. Iar o mare problemă cauzată de învățămâțntul online este securitatea copiilor care rămân pe parcursul zilei singuri acasă, pe motiv că părinții sunt la lucru.
”Chiar dacă stau în fața calculatorului, nici părinții, nici profesorul nu știu ce face copilul în spatele ecranului. Este un pericol major atât pentru sănătatea cât și pentru viața copilului”.
În context, părinții solicită ca instituțiile de învățământ să activeze în regim obișnuit, fără lecții online și să fie anulată măsura privind păstrarea distanței fizice de un metru între elevi.
© Sputnik / Evghenii PanasencoProtestul părinților în fața Guvernului
Protestul părinților în fața Guvernului
© Sputnik / Evghenii Panasenco
Potrivit deciziei CNESP, elevii revin cu prezența fizică la ore, dar distanța dintre bănci trebuie să fie de cel puțin un metru. Astfel, nu toți elevii vor putea merge la ore în sălile de clasă, deoarece această măsură nu va permite accesul tuturor, iar elevii vor fi nevoiți să meargă o zi la ore, iar o zi să studieze online. Anume acest lucru a ajuns să nemulțumească mai mulți părinți.
„Crearea în interiorul instituțiilor de învățământ (curte, săli pentru cursuri, coridoare, săli de sport, cantine, ateliere etc.) a circuitelor clare, prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, ieșire și deplasare în interiorul instituției, cu păstrarea distanței între persoane nu mai puțin de 1 metru pe tot parcursul prezenței în instituția de învățământ”, se menționează în decizia CNESP.
© Sputnik / Evghenii PanasencoProtestul părinților în fața Guvernului
Protestul părinților în fața Guvernului
© Sputnik / Evghenii Panasenco
O altă problemă pe care o semnalează părinții este și faptul că învățământul la distanță creează impedimente la locul de muncă, deoarece adulții nu pot lăsa copiii fără supraveghere și sunt nevoiți fie să-i ia la lucru, fie să renunțe la job.