Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciurea: Victoria Procuraturii Generale va aduce democrația mai aproape

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Nicio guvernare din Moldova nu a putut trăi fără controlul asupra Procuraturii Generale. Declarația a fost făcută de expertul politic Corneliu Ciurea, în studioului Sputnik Moldova. El a analizat șansele tuturor participanților la „război”.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Între actuala guvernare și Procuratura Generală a început un „război” imediat ce autoritățile au decis să-l demită pe procurorul general. Analistul politic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vor putea fi trase concluziile finale după sfârșitul acestui inevitabil „război”.
„Merită să luăm în considerare caracterul și rezistența procurorului general, pe de o parte, și, în același timp, dorința de înțeles a autorităților de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Orice guvernare din Moldova, fie ea pro-rusă sau pro-occidentală, nu poate trăi fără control asupra Procuraturii Generale”, a spus expertul.
Analistul politic Corneliu Ciurea a menționat că exemplul președintelui Maia Sandu, al guvernului și al politicienilor săi, din păcate, nu a făcut excepție.
„În cazul în care procurorul general va fi capabil să protejeze Procuratura Generală, deoarece sub lovitura politică se află întreaga instituție, atunci și noi vom beneficia de acest lucru. Victoria Procuraturii Generale asupra factorului politic va îmbunătăți, într-o oarecare măsură, parametrii democratici”, a conchis Corneliu Ciurea.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Politică
Chicu: Sandu își dorește un procuror „de buzunar”
În cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august, deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii ce presupune demiterea procurorului general de către șeful statului, la propunerea CSP. Acest proiect de lege a trezit un adevărat „război” între guvernare și procurorul general.
În data de 19 august, Alexandr Stoianoglo a ieșit într-un briefing în care a declarat că nu o să-și dea demisia și a acuzat actuala guvernare de imixtiune în activitatea Procuraturii Generale, iar Maia Sandu a fost învinuită de încălcarea principiului separării puterilor în stat.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Societate
Fost director adjunct al CNA: Nu exclud că Stoianoglo ar putea fugi din țară
În context, Maia Sandu a venit cu o reacție la cele declarate de Stoianoglo. Șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook că declarațiile făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo sunt false și iresponsabile.
Pe 21 august, Procuratura Generală a anunțat că s-a adresat instituțiilor internaționale de drept pentru a analiza compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, care se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței Consiliul Superior al Procurorilor, cu standardele europene în domeniu. Procuratura a scris că proiectul de lege a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificat.
Fluxul de știri
0