Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministerul rus de Externe a comentat decizia Ucrainei cu privire la numerele transnistrene

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaClădirea MAE a Federației Ruse
Clădirea MAE a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Ministerul rus de Externe a emis o declarație în legătură cu interzicerea accesului vehiculelor cu plăci de înmatriculare transnistrene pe teritoriul Ucrainei.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Ministerul rus de Externe a solicitat Kievului să își respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului și Uniunii Europene - „să ofere o evaluare adecvată a comportamentului protejaților săi ucraineni”.
Anterior, autoritățile ucrainene au închis, începând cu 1 septembrie, accesul pe teritoriul țării pentru vehiculele transnistrene fără „numere neutre”.
Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, numărul real al acestor plăcuțe emise este semnificativ mai mic decât nevoile a 120 de mii de proprietari de mașini de pe malul stâng al Nistrului, scrie RIA Novosti.
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Președintele Ucrainei i-a numit pe pacificatorii ruși din Transnistria „sursă de pericol”
"Acest pas revoltător al Kievului lovește interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv a zecilor de mii de cetățeni ucraineni", a spus în comentariul său purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"Facem apel la Kiev să respecte cu strictețe obligațiile sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului, iar structurilor internaționale, în primul rând Uniunii Europene, le cerem să ofere o evaluare adecvată a comportamentului protejaților săi ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
Potrivit lui Zaharova, este necesar să se țină seama de faptul că măsurile de blocadă din partea Kievului împotriva Transnistriei vor avea „cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulând „toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive”.
„Astfel, Ucraina se discreditează complet ca garant și mediator în activitatea „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a soluționării transnistrene (în formatul „5 + 2”) ”, a adăugat Zaharova.
„Se pare că lupta împotriva propriei populații și a cetățenilor ucraineni care trăiesc în teritoriile din apropiere devine o marcă comercială a politicii actualului lider al Ucrainei, adesea contrară propriilor interese, îndeplinind instrucțiunile curatorilor străini.
În urma blocării inumane a Crimeii și a izolării socio-economice a Donbassului, politicienii ucraineni au început să sugrume locuitorii Transnistriei", a conchis Zakharova.
Amintim că, pentru prima dată, Republica Moldova a interzis trecerea frontierei cu Ucraina pentru mașinile cu înmatriculare transnistrene la începutul anului 2020.
Ca răspuns, autoritățile transnistrene au promis că vor interzice vehiculelor cu numere moldovenești să traverseze segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Ulterior, Moldova a ridicat interdicția.
Fluxul de știri
0