Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Jurnalist român: Dacă SUA voiau rezultate în Afganistan, trebuiau să-i ceară sfat Rusiei

© AFP 2024 / -Бойцы талибов (запрещены в РФ)
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Jurnalistul din România Dragoș Dumitriu a comentat în emisie la Radio Sputnik Moldova situația din Afganistan și a vorbit despre rolul marilor puteri în acest conflict.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Jurnalistul Dragoș Dumitriu a remarcat în emisie la Radio Sputnik Moldova că situația complicată din Afganistan este, în mare parte, rezultatul politicii implementate de SUA în această țară în ultimele două decenii.
„Au au creat un sistem de dezvoltare a statului democratic afgan, pe care l-a condus într-o perioadă chiar fostul ambasador al Statelor Unite în România Hans Klemm. El a fost acolo ambasador într-o perioadă extrem de fierbinte, în care s-au pus la cale și celebrele acțiuni „Primăvara Arabă”, rebeliunea din Siria, dar și niște mutații în Irak, în Irakul ocupat tot de americani.
Atunci, în perioada creării așa-zisului instrument de democratizare a Afganistanului, s-au pus la cale toate aceste nenorociri care au dat foc atât Orientului Apropiat, cât și zonei nord-africane. (...) Va fi o lecție că obiceiurile și culturile unor țări complet diferite nu se pot aplica altor țări”, a remarcat Dragoș Dumitriu.
În context, jurnalistul a menționat că americanii ar fi trebuit să ia în calcul experiența rușilor în Afganistan.
„Dacă americanii doreau să facă ceva, ei ar fi trebuit să se sfătuiască în primul rând cu rușii, pentru că rușii acolo, din acea încercare care a durat 9 ani, ei au mers acolo cu un cu totul alt scop. Rușii au avut experiența seculară a controlului asupra Caucazului, iar Caucazul seamănă foarte mult cu Afganistanul.
Rușii s-au săturat de producția de droguri care se desfășura din plin acolo, au încercat să pacifice acea zonă, să o aducă în zona unei lumi normale și au eșuat, chiar dacă au avut acolo un comandat de super clasă, vorbesc de generalul Aleksandr Lebedi. Au ieșit de acolo cu fruntea sus și niște lecții învățate”, a menționat interlocutorul Sputnik.
Jurnalistul român susține că încăpățânarea de care au dat dovadă SUA a făcut, în cele din urmă, numeroase victime.
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Internațional
Reacții dure în SUA: Demisii la vârful Pentagonului cerute după dezastrul din Afganistan
„Americanii, în loc să învețe din acea lecție, au vrut să arate că ei sunt mai deștepți și mai puternici. Deși, dacă e să ne uităm în istorie, ei de la al Doilea Război Mondial, în care au avut o participare importantă, n-au mai câștigat nicio bătălie nicăieri. Nici în China, nici în Coreea, nici în Vietnam, nici aici. Ei s-au încăpăținat și au produs acolo sute și mii de victime. SUA este un conglomerat de interese, nu este ca Rusia sau URSS. Rusia acționează unitar, pe când America nu”, a menționat Dragoș Dumitriu.
Situația din Afganistan a devenit deosebit de acută în ultimele săptămâni, când militanții talibanii* au lansat o ofensivă rapidă în toată țara și au ocupat toate punctele de trecere a frontierei, iar pe 15 august au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra palatului prezidențial.
Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara pentru ca „să împiedice masacrul”, cel puțin așa a declarat el. În noaptea de 16 august, un reprezentant al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naim, a declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, iar forma de guvernare din stat va deveni clară în viitorul apropiat.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0