Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Talibanii au declarat înfrângerea SUA în Afganistan

© AFP 2024 / -Бойцы талибов (запрещены в РФ)
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Abonare
SUA au suferit o înfrângere în Afganistan, a declarat reprezentantul talibanilor Mujahid.
BUCUREȘTI, 31 aug - Sputnik, Ion Pelin. Reprezentantul talibanilor* Zabiullah Mujahid a declarat că SUA au fost înfrânte și nu au reușit să își atingă obiectivele în Afganistan, transmite 1TV News.
Cu toate acestea, el a adăugat că mișcarea intenționează să stabilească relații bune cu Statele Unite.
"Vrem relații bune cu Statele Unite", a transmite postul de televiziune citând-ul pe Mujahid.
În primele zece zile ale lunii august, talibanii* și-au intensificat ofensiva împotriva forțelor guvernamentale din Afganistan. Singura provincie care nu se află sub controlul lor este Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre cele mai mici regiuni din țară ca suprafață și populație. La 15 august, militanții au intrat în capitală și au preluat controlul asupra palatului prezidențial. În noaptea de 16 august, un reprezentant al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naim a spus că războiul din Afganistan s-a încheiat, iar forma de guvernare a statului statului va deveni clară în viitorul apropiat.
Toate punctele de trecere a frontierei terestre din Afganistan sunt controlate în prezent de talibani. Evacuarea personalului străin și a afganilor care lucrează pentru misiunile străine se efectuează prin singurul aeroport din Kabul, controlat de armata Statelor Unite și a altor țări membre ale NATO. Talibanii au declarat că nu intenționează să ofere americanilor o amânare a termenului limită - 31 august - pentru evacuarea cetățenilor americani și a altora.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia.
Боевики Талибана (запрещены в РФ) и местные жители сидят над хаммером Афганской национальной армии (АНА) - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Politică
Va primi sau nu Republica Moldova refugiați afgani: Răspunsul președintelui Parlamentului
Fluxul de știri
0