Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va primi sau nu Republica Moldova refugiați afgani: Răspunsul președintelui Parlamentului

© AFP 2024 / -Боевики Талибана (запрещены в РФ) и местные жители сидят над хаммером Афганской национальной армии (АНА)
Боевики Талибана (запрещены в РФ) и местные жители сидят над хаммером Афганской национальной армии (АНА) - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Abonare
Autoritățile Republicii Moldova urmează să adune mai multe informații și să analizeze o eventuală posibilitate de a primi refugiați afgani în țară. Declarația a fost făcută de Igor Grosu.
CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. După depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu cu ocazia sărbătorii naționale „Limba Noastră cea Română”, președintele Parlamentului a fost luat la întrebări de către jurnaliști. Igor Grosu a fost întrebat și despre faptul dacă Republica Moldova este gata să primească imigranți afgani. Acesta a spus că deocamdată subiectul nu a fost discutat de către autorități și că ar urma să se adune mai multe informații, iar ulterior să se decidă asupra unei eventuale posibilități.
„E o criză umanitară, e vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile care în momentul de față se află într-un mare pericol în Afganistan. (...) Trebuie să vedem dacă putem face lucrul acesta și dacă putem face, atunci în ce măsură putem și noi aduce contribuția. Adică, da, nu trebuie să rămânem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sunt ziariștii, sunt reprezentanții societății civile, femeile care au apucat ceva din emancipare și s-au poziționat în societatea afgană, iar acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a declarat Igor Grosu.
Люди в аэропорту Кабула - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Internațional
Verde pentru migranți, în România: Țara vecină își deschide ușile pentru afgani
Anterior, premierul Natalia Gavrilița a declarat că în prezent, Republica Moldova nu analizează opțiunea de a primi imigranți afgani în țara noastră. Totodată, amintim că cei șase moldoveni care au solicitat sprijin pentru evacuare din Afganistan se află în siguranță, în afara teritoriului afgan. Ministerul de Externe de la noi a declarat că ei sunt în afara oricărui pericol.
Reprezentanții companiei aeriene ”Valan International Cargo Charterai” au precizat că moldovenii evacuați sunt angajații acestei companii și că ei au fost cazați într-un hotel din Islamabad.
Precizăm că România a deschis ușa pentru venirea afganilor, afirmând că țara vecină are capacitatea de a primi refugiați. Ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode, a spus că țara sa are capacitatea de a primi imigranți, dar cu condiția ca verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român.
Fluxul de știri
0