Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Verde pentru migranți, în România: Țara vecină își deschide ușile pentru afgani

© REUTERS / TWITTER/DAVID_MARTINONЛюди в аэропорту Кабула
Люди в аэропорту Кабула - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Abonare
Ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, a deschis ușa pentru venirea afganilor, afirmând astăzi că România are capacitatea de a primi migranţi.
CHIȘINĂU, 30 aug - Sputnik, Marius Holdean. Ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode, a afirmat astăzi că țara sa are capacitatea de a primi migranţi, dar cu condiţia ca verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român.
"Pe componenta de migraţie. Noi, ştiţi foarte bine, avem două centre de custodie, unde avem peste 200 de locuri, sub 60% este gradul de ocupare. Vorbim de centre în regim închis. Avem şase centre de azil. Aceste centre de azil au o capacitate normală de funcţionare de 1.100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, pentru că în două centre încă sunt lucrări de reabilitare, iar în cele şase centre avem 496 de migranţi", a precizat Lucian Bode.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Societate
Va primi sau nu Republica Moldova imigranți afgani: Anunțul oficial
El a arătat că România este pregătită să primească migranţi din Afganistan, dar cu condiţia ca verificările să fie făcute de statul român, o declarație care indică disponibilitatea statului român de a se supune cotelor stabilite de UE și de a găzdui miganți afgani.
"Suntem pregătiţi să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, suntem pregătiţi să primim în aceste centre persoane aflate în risc iminent. Şi aici mă refer la jurnalişti, la magistraţi. Suntem pregătiţi să primim studenţi care beneficiază de burse în România şi în general persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan. Cu o singură condiţie, verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român”, a menționat Bode.
El afirmă că se fac analize pe tot ceea ce înseamnă componenta naţională şi s-a arătat convins că mâine, în Consiliul extraordinar JAI, se va adopta o declaraţie comună în care va fi prezentată abordarea comună a tuturor statelor membre.
”România are capacitate de a primi migranţi, dar condiţionat. În ceea ce priveşte oprirea la frontieră a fluxurilor de migranţi, România se află pe ruta de tranzit a Balcanilor de vest", a mai spus ministrul Afacerilor Interne din țara vecină.
Lucian Bode a mai precizat că, de la 1 ianuarie şi până în prezent, în România au încercat să intre aproximativ 47.000 de migranţi - 10.000 au fost depistaţi în interiorul graniţelor ţării, la intrare sau încercând să iasă din România, iar 37.000 au fost întorşi la frontieră.
Fluxul de știri
0