Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Grosu, despre sărbătoarea de astăzi și modificarea articolului 13 din Constituție

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Abonare
Șeful Legislativului susține că moldovenii vorbesc limba română, iar articolul 13 din Constituția țării trebuie să fie modificat, dar pentru acest lucru este nevoie de o majoritate constituțională.
CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Președintele Parlamentului, alături de deputații PAS, a depus flori la busturile poeților de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. În cadrul evenimentului, Igor Grosu i-a felicitat pe cetățeni cu sărbătoarea națională de astăzi și a declarat că moldovenii vorbesc limba română.
El a fost întrebat de jurnaliști ce crede despre solicitarea Academiei de Științe privind modificarea articolului 13 din Constituție ce se referă la limba vorbită de moldoveni. Igor Grosu a declarat că și-ar dori foarte mult ca deputații să poată schimba acest articol controversat din Constituție, dar pentru acest lucru este nevoie de o majoritate constituțională, dar PAS deține doar 63 de voturi, ceea ce e insuficient pentru a schimba articolul.
„Nu ar fi corect, părerea mea, ca din partea noastră, a majorității parlamentare, pur și simplu, să bifăm că am încercat ca într-un final să nu reușim. Mai e nevoie de ceva voturi pentru a putea face lucrul acesta. (...) Mi-e greu să-mi imaginez ca din acele două fracțiuni cineva ar vrea să facă lucrul acesta, deși ar fi o surpriză plăcută dacă vor vota”, a declarat Igor Grosu.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Societate
Programul evenimentelor de Ziua Limbii Noastre
Președintele Parlamentul a menționat că după depunerea de flori la busturile marelor poeți și scriitori precum Mihai Emineascu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Alexei Mateevici și Adrian Păunescu, el va merge la București, România, unde astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române. Igor Grosu a declarat că acolo ar urma să se întâlnească cu colegii români.
Menționăm că astăzi este marcată sărbătoarea națională „Limba Noastră cea Română”. Această sărbătoare a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei. Ulterior autoritățile au revenit la vechea denumire, astfel că astăzi este marcată „Limba Noastră cea Română”.
Poezia ”Limba noastră”, scrisă de Alexei Mateevici stă la baza imnului de stat al Republicii Moldova. La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn național și oficial al Republicii Moldova. Muzica cântecului a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul realizat de Valentin Dînga.
Fluxul de știri
0