Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia speră că armele SUA din Afganistan nu vor fi utilizate într-un posibil război civil

© AFP 2024 / -Бойцы талибов (запрещены в РФ)
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Abonare
Prin capturarea rapidă a puterii în Afganistanul devastat de război, talibanii au achiziționat și echipamente militare americane lăsate în urma retragerii sau abandonate de forțele afgane și americane.
BRUXELLES, 30 aug – Sputnik. Moscova speră că armele rămase în Afganistan după retragerea trupelor americane din țară nu vor fi folosite într-un potențial război civil, a declarat astăzi Ministerul Rus de Externe, conform Sputnik.
„Sper că aceste [arme] vor merge în continuare în depozite și nu vor mai fi utilizate într-un război civil care s-a încheiat în acest moment în Afganistan”, a declarat reprezentantul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, adăugând că este necesar să se țină cont de „soarta acestor arme”.
Kabulov a menționat că Moscova este îngrijorată de securitatea și situația drepturilor omului din Afganistan, dar consideră că noile autorități afgane nu ar trebui să impună conceptele culturale „proprii” ale democrației și ordinii.
Diplomatul a mai menționat că amenințarea traficului de droguri din țară există în continuare și a subliniat că eforturile împotriva acestuia nu ar trebui să se limiteze la retorică. Oficialul a cerut și Occidentului să nu înghețe activele financiare ale noilor autorități afgane, pentru a evita crearea unor probleme suplimentare pentru națiunea devastată de război.
Люди в аэропорту Кабула - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Internațional
Verde pentru migranți, în România: Țara vecină își deschide ușile pentru afgani
Rusia va participa la proiecte dedicate restabilirii economiei Afganistanului și este pregătită să se apuce imediat de treabă, a concluzionat Kabulov, adăugând că trebuie luate măsuri pentru a împiedica scăderea monedei țării deoarece „prăbușirea oricărei monede naționale duce la consecințe economice ”.
Washingtonul a furnizat forțelor de securitate afgane armament de 28 miliarde de dolari între 2002 și 2017, și, practic, toate aceste echipamente ar putea să fie în mâinile talibanilor. În plus, există îngrijorări că sute de dispozitive biometrice militare, abandonate în bazele SUA, vor ajuta grupul să urmărească și să vizeze foști oficiali de securitate și susținători ai guvernului.
Fluxul de știri
0