Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert, despre ideea de a vinde Nord Stream 2: ”Deja, mă iertați, au fost trimiși”

© Sputnik / Dmitrij Leltschuk / Accesați arhiva multimediaNord Stream 2
Nord Stream 2 - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Abonare
Oficialii germani i-au propus Gazprom-ului să vândă conducta de gaz Nord Stream 2 pentru a ocoli regulile impuse de UE, scrie presa. Ideea a fost comentată de candidatul în științe politice Dmitri Juravliov în emisie la Radio Sputnik.
CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik. Gazprom va putea ocoli directiva UE privind gazele, în cazul în care va vinde conducta Nord Stream 2 unui alt operator certificat, scrie ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citează o declarație a oficialilor germani.
Reglementările europene impun separarea companiei de extragere și a operatorului de infrastructură. În caz contrar, 50 la sută din capacitate trebuie rezervată unui furnizor independent.
Судно-трубоукладчик Академик Черский - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Internațional
„Oboseala provocată de Ucraina”. Opinia unui politolog despre „Nord Stream-2”
Recent, Curtea Supremă Funciară din Dusseldorf a respins apelul operatorului de proiect, companiei Nord Stream 2 AG, privind decizia autorității de reglementare germane, care a refuzat să scutească Nord Stream 2 de cerințele directivei privind gazele. Dacă compania nu contestă decizia, aceasta va însemna, de fapt, că holdingul rus va putea utiliza doar jumătate din capacitatea gazoductului.
În cadrul emisiunii Radio Sputnik, directorul științific al Institutului pentru probleme regionale Dmitri Juravliov, candidat în științe politice, a comentat propunerea europenilor de a vinde Nord Stream 2.
"Directiva privind gazul presupune că extragerea și transportul gazelor nu pot fi centralizate în aceleași mâini. De aceea, propunerea UE constă în felul următor: Noi nu vă atingem gazul, dar lăsați Gazprom să ne vândă gazoductul, astfel încât această directivă să fie pusă în aplicare. Aceeași propunere ei au înaintat-o de mai multe ori și în legătură cu conductele de petrol, dar, îmi cer iertare, au fost trimiși. Este un vis fantastic al Occidentului, construit pe o idee complet incorectă, potrivit căreia divizarea unui anumit proces tehnologic va duce la competitivitate și la mai multă eficiență", a spus Dmitri Juravliov.
Президент Украины Владимир Зеленский во время брифинга в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Internațional
Zelenski „nu este fericit” de acordul SUA-Germania pentru Nord Stream 2
În ceea ce privește Nord Stream 2, această idee nu funcționează, a menționat el.
”Concurența este atunci când două companii luptă pentru un consumator și nu atunci când separă o parte a producției de alta. Două programe de producție conexe nu concurează, ci se completează reciproc. Ideea de concurență pe care sunt construite toate aceste directive privind gazele nu funcționează aici. Nord Stream 2 poate concura cu sistemul ucrainean de distribuție a gazelor – asta, poftim. Însă în cadrul directivelor lor stă la bază o altă idee: să facă fiecare etapă a procesului tehnologic independent - se presupune că va exista concurența care va spori eficiența. Acesta este un mit absolut, dar ei promovează acest mit de mulți ani", a concluzionat Dmitri Juravliov.
Fluxul de știri
0