Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova, despre atitudinea Kievului și Talibanilor față de siguranța zborurilor

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Abonare
Maria Zaharova a comparat siguranța zborurilor aeriene din Afganistan cu situația de acum 7 ani din Ucraina, unde a fost doborât avionul civile Boeing din Malaezia.
BUCUREȘTI, 29 aug – Sputnik. Ajuns la putere în Afganistan, mișcarea Taliban imediat a îndemnat suspendarea temporară a zborurilor aviației civile în spațiul aerian al țării, în timp ce Kievul în 2014 nu a făcut-o, fapt care a dus la prăbușirea avionului Boeing, a scris purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
Ea a menționat că în ziarul olandez De Telegraaf a fost publicat un articol în care jurnaliștii analizează recomandările Consiliului pentru probleme de securitate a Olandei în contextul situației din Afganistan, și compară circumstanțele prăbușirii avionului Boeing din Malaezia (MH17) în Estul Ucrainei în anul 2014, cu actuala situație.
“Linia lor de raționamente este una logică. Teoretic, statul trebuie să anunță că “cerul este închis”. E o abordare responsabilă, dacă e vorba de prioritatea salvării vieților. Însă din motive lense de înțeles, țara pierde bani și se confruntă cu costuri politice. Așa apar “difficultăți de traducere” și “alegerile dificile””, a scris Zaharova în canalul său Telegram.
Ea a comparat două fapte. Talibanii, care au preluat controlul asupra Afganistanului imediat, pe 16 august 2021, s-au adresat cu îndemnul de a nu utiliza spațiul aerian al Afganistanului de către aeronavele civile în perioada următoare. În același timp, autoritățile Ucrainei, susținute de Occidentul democratic, care purtau acțiuni militare în 2014 în Estul țării, nici nu s-au gândit s-o facă.
“Atunci Kievul nu a interzis zborurile deasupra teritoriului său pentru toate nivelurile de zbor, limitându-se la cele inferioare (până la 9750 metri), chiar dacă Forțele Armate ale Ucrainei atacau din plin orașele cu artilerie, desfășurând acțiuni militare de amploare împotriva propriei populații. Rezultatele au fost tragice – în cerul deasupra Ucrainei a avut loc o catastrofă - Malaysia Airlines, care zbura la nivelul FL330 (10050 metri) din Amsterdam Kuala Lumpur”, a reamintit Zaharova.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Politică
Economist rus: Moldova și Ucraina depind de comerțul cu țările CSI
Potrivit Zaharova, în contrast cu acest caz, autoritatea aviației civile din Kabul s-a adresat cu o rugăminte de a nu utiliza navele civile în spațiul aerian al Afganistanului, “recunoscând sincer că autoritățile nu sunt în stare să garanteze siguranța zborurilor”.
“După care compania olandeză KLM și-a suspendat imediat zborurile deasupra țării”, a menționat Zaharova.
Experții din Olanda presupun că la ora actuală nu există riscul doborîrii accidentale a unei nave aeriene deasupra Afganistanului.
“În schimb, un astfel de risc exista acum 7 ani în Ucraina și, din păcate, a provocat victime umane... Timpul va pune totul pe locul său”, a adăugat ea.
Fluxul de știri
0