Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Procedura de acordare a cetățeniei române, simplificată

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Abonare
Vești bune pentru persoanele care doresc să obțină cetățenia română: Ministerul Afacerilor Externe din România anunță implementarea unor noi măsuri pentru reducerea birocrației în activitatea consulară prin simplificarea procedurilor.
CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din România – MAE - anunță implementarea unor noi măsuri pentru reducerea birocrației în activitatea consulară prin simplificarea procedurilor aplicabile în materie de cetățenie privind documentele necesare pentru depunerea cererilor privind acordarea/redobândirea cetățeniei române, depunerea jurământului de credință față de România, optimizări ale platformei www.econsulat.ro.
Pașaport românesc - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Societate
Cetățenia română va putea fi obținută mai ușor
Astfel, a fost analizată și convenită împreună cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie din țara vecină (ANC) eliminarea cerinței prezentării unor declarații în formă autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române, conținutul acestor declarații fiind inclus în formularul de cerere-tip adresată Președintelui Comisiei pentru Cetățenie, generat din sistemul informatic consular E-Cons și semnat olograf de către solicitant.
Concret, este vorba despre următoarele documente:
declarația care atestă faptul că solicitantul nu întreprinde și nu sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale a României și că nici în trecut nu a fost implicat în astfel de acțiuni;
declarația referitoare la stabilirea domiciliului solicitantului;
declarația din care să rezulte dacă solicitantul a mai depus o altă cerere de redobândire a cetățeniei române;
declarația privind solicitarea transcrierii/înscrierii certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române din țară și din străinătate și a existenței sau nu a unui alt act reconstituit, în cazul dosarelor depuse de către părinți pentru minori.
De asemenea, începând cu luna iunie 2021, a fost operaționalizată o procedură simplificată în vederea creșterii numărului zilnic de acorduri eliberate de către șeful misiunii diplomatice/oficiului consular pentru persoanele cu domiciliul în străinătate care doresc să depună jurământul la sediul ANC din București.
Fluxul de știri
0