Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Estoniei i-a propus UE un mijloc de “descurajare a Rusiei”

© REUTERS / Ints KalninsКерсти Кальюлайд
Керсти Кальюлайд - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Estoniei cere Uniunii Europene să investească în crearea unui sistem de apărare antiaeriană în statele baltice.
BUCUREȘTI, 29 aug – Sputnik. Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, consideră că Uniunea Europeană ar putea finanța crearea unui sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune în statele baltice.
Într-un interviu oferit revistei Diplomaatia Kaljulaid a menționat că statele baltice, inclusiv Estonia, alocă pentru apărare peste 2 la sută din PIB, însă până în prezent nu dispune de propriul sistem de apărare antiaeriană, care, în opinia ei, i-ar ajuta „să descurajeze Rusia”.
“UE se reunește anual și discută despre dezvoltarea potențialului de apărare a statelor membre. Al cincilea an la rând stăm la Bruxelles și vorbim că statele baltice, inclusiv Estonia, cheltuie peste 2 la sută din PIB, însă ele în continuare nu dispun, spre exemplu, de un sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiuni. ”
„Oare e rațional al șaselea an la rând să recunoaștem acest fapt sau totuși să inițiem un mecanism cu ajutorul cărora aceste cheltuieli ar putea fi redistribuite”, s-a întrebat Kaljulaid.
Președintele estonian consideră că Bruxelles trebuie să inițieze un mecanism care va ajuta la distribuirea cheltuielile pentru apărare, iar crearea unui sistem de apărare antiaeriană în statele baltice ar putea fi finanțată din Fondul ce coeziune.
“Dacă UE vrea să investească în ceva, ar putea utiliza bani din Fondul de coeziune”, a subliniat Kaljulaid.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Internațional
Macron: Paris și Londra vor propune crearea unei “zone de securitate” în Kabul
În ultimii ani Rusia denunță activizarea fără de precedent a NATO la frontierele ei vestice. NATO își extinde inițiativele și îndeamnă la “descurajarea agresiunii rusești”. Moscova și-a exprimat cu mai multe ocazii îngrijorări legate de concentrarea forțelor alianței în Europa. Moscova a declarat în mai multe rânduri că Rusia nu reprezintă nicio amenințare, însă nu va trecere cu vederea acțiunile care ar putea pune în pericol interesele ei.
Fluxul de știri
0