Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Consecințele COVID-19 în timpul sarcinii: Cum poate fi afectat fătul

Femeie însărcinată - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Abonare
Rospotrebnadzor a comunicat despre un caz de malformație oculară la copilul unei femei care a suferit COVID-19 în timpul sarcinii.
CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Natalia Pșenicinaia, directorul adjunct pentru activitatea clinică și analitică a Institutului Central de Cercetare Epidemiologică a Rospotrebnadzor, a povestit despre o malformație severă a ochiului care a apărut la un bebeluș al cărui mamă a suferit COVID-19 în a cincea - a șasea săptămână de sarcină.
Ea a menționat că există din ce în ce mai multe dovezi ale impactului negativ al SARS-CoV-2 asupra dezvoltării fătului, relatează РИА Новости.
Femeie gravidă - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Coronavirus
A fost numită cea mai periculoasă tulpină a coronavirusului pentru femeile gravide
”Oamenii de știință din domeniul medical nu au putut explica acest lucru prin alte infecții, factori genetici, consumul de droguri sau orice altă boală a mamei în timpul sarcinii", a spus Pșenicinaia.
Specialistul a precizat că, în acest caz, malformația ochiului (microftalmie unilaterală, hipoplazie a nervului optic și retinopatie) este similară cu cele observate în urma rubeolei materne în primul trimestru de sarcină.
Mai mult ca atât, doctorul în științe medicale a comunicat că, în unele cazuri, infectarea femeilor cu coronavirus poate duce la nașteri premature.
”Bebelușii născuți prematur, dintr-un motiv sau altul, inclusiv cei care nu au legătură cu COVID-19, pot prezenta o anumită întârziere a dezvoltării. Este dificil de spus dacă acest lucru este direct legat de coronavirus", a declarat Pșenicinaia, adăugând că în cazul unei evoluții severe a bolii la o femeie însărcinată, fătul manifestă și hipoxie, iar acest lucru poate afecta dezvoltarea copilului.
Natalia Pșenicinaia este de părerea că, înainte de a planifica o sarcină, este binevenit de a nu se supune riscului, ci de a se vaccina împotriva coronavirusului.
Fluxul de știri
0