Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ne aşteaptă noi scumpiri la carburanţi? Un fost deputat cere demiterea conducerii ANRE

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
Fostul deputat PPDA Alexandr Slusari trage semnal de alarmă și cere intervenția rapidă a guvernării în problemele petroliere, precum și demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANRE.
CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. De la 1 septembrie se așteaptă noi scumpiri la carburanți. Anunțul a fost făcut de Alexandr Slusari pe pagina sa de facebook, care susține că scumpirile au loc ca fiind rezultatele cedării Parlamentului față de un complot al petroliștilor și ANRE.
"Ultimele modificări la legea privind produsele petroliere nici nu au întrat în vigoare, dar Agenția Națională a companiilor petroliere se grăbește de la 1 septembrie să majoreze marja comercială pentru comercializarea benzinei A95 și motorinei de la 2,33 la 2,62 lei per litru. Cu aplicarea TVA putem aștepta că de joi prețurile la acest tip de carburanțш va crește din senin cu 0,4 lei", a scris Slusari.
Fostul deputat PPDA susține că explicația formală este că conform ultimilor modificări este introdus "coeficientului de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. Aceasta media se calculează pentru ultimii 5 ani.
"Însă sub paravanul acestei abracadabrei companiile mari petroliere și ANRE au "lobat" majorarea adaosului comercial pentru companiile petroliere, deși încă primăvară, în cadrul dezbaterilor publice, reprezentanții ANRE au insistat ca marja reală comercială medie a petroliștilor pentru primul trimestru al anului 2021 (până la modificarea metodologiei) era de 1,99 lei per litru", scrie Slusari pe pagina sa de facebook.
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Miniștrii au avizat pozitiv modificările la Legea produselor petroliere
Precizăm că după 1 iulie, când a intrat în vigoare noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, mai multe companii petroliere au afișat prețuri majorate la benzină și motorină. Unii operatori au operat scumpiri, în timp ce alții au încetat să mai comercializeze motorină. Agenția pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție și a spus că operatorii au suficientă motorină în stoc dar refuză să o vândă intenționat. Ulterior, la unele stații de alimentare cu combustibil a dispărut și benzina.
Fluxul de știri
0