Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primarul Capitalei scutește profesorii de testarea obligatorie, în pofida deciziei CNESP

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
Primarul Capitalei anunță că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, odată la 14 zile din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.
CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Ion Ceban spune că a luat decizia de a nu respecta hotărârea CNESP cu privire la testarea obligatorie a cadrelor didactice din cont propriu odată la două săptămâni. Edilul-șef susține că în Capitală există deja o rată de vaccinare de peste 70%.
”Declar, de la 1 septembrie, toată lumea se întoarce pe teritoriul municipiului Chișinău la școală, în condițiile stipulate de administrația publică locală. A fost luat act de către comisia municipală și decizia comisiei naționale rămâne a fi nulă pe teritoriul municipiului Chișinău”, a declarat Ceban.
Amintim că Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat în data de 23 august noi măsuri pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19. Printre acestea se numără și testarea obligatorie a profesorilor nevaccinați odată la 14 zile.
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Politică
Ceban spune că e intimidat să nu susțină profesorii: Mi s-a transmis că „mă vor liniști”
Decizi însă a stârnit multe reacții din partea sindicatelor în educație, cadrelor didactice și oamenilor de rând. Nici Ceban nu a rămas indiferent la situație și a declarat că testarea obligatorie este ilegală. Potrivit primarului, decizia conține multe neclarități ce țin de personalul didactic și nondidactic. Primarul general a menționat că testarea cadrelor didactice odată la 14 zile este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Potrivit lui, chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.
În învățământul primar, gimnazial și liceal din Capitală sunt angajate 9 242 persoane, dintre care 6 521 sunt cadre didactice, iar 2 721 este personal auxiliar. Din numărul total, 5 951 de oameni au fost vaccinați, iar 781 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultimele 180 de zile.
Astfel, peste 2 500 de cadre din domeniul educațional rămân la ziua de astăzi nevaccinate și urmează să facă teste la două săptămâni, dintre acestea majoritatea personal auxiliar.
Fluxul de știri
0