Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum trebuie Republica Moldova să dezvolte relația cu Federația Rusă - expert

© Sputnik / Mihai CarausRusia Moldova
Rusia Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Abonare
Cum ar trebui Republica Moldova să dezvolte relația cu Federația Rusă. Un răspuns la această întrebare a fost oferit în Studioul Sputnik Moldova de către analistul economic Roman Chircă.
CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Republica Moldova ar trebui să fie echidistantă, la nivel politic, față de marile puteri. De această părere este expertul Roman Chircă, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
Fiind întrebat de moderatorul emisiunii cum trebuie țara noastră să dezvolte relația cu Rusia, expertul a menționat că Moldova nu ar trebui să aibă o abordare tranșantă în ceea ce privește vectorul geopolitic.
”Nu cred că Republica Moldova, la nivel politic, ar trebui să facă declarații care ar ține o parte sau alta. Noi nu ne putem permite un astfel de lux. Unica soluție ar fi să îți formulezi o direcție de dezvoltare, să te preocupi de interesul exclusiv de formarea unei societăți dezvoltate, integrare, menținerea relațiilor echidistante, corecte și de parteneriat cu principalii actori”, a comunicat Roman Chircă.
Chircă spune că o astfel de abordare a fost demonstrată de blocul comunitar în raport cu marile puteri.
Drapelele Moldovei și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Podcasturi
Expert: De ce Moldova trebuie să păstreze o relație bună cu Rusia
”Observăm acest pragmatism la UE, care cade în ultimii 15-20 de ani în dezvoltare față de principalii rivali: Statele Unite și statele din Asia din Sud-Est. Au pierdut pozițiile din multe sectoare la nivel global, începând cu telefoane mobile. Multe tehnologii care nu se mai dezvoltă și comercializează, cu toate că uniunea Europeană dispune de o bază de cercetare fundamentală solidă. Partea tehnologică aplicativă și implementarea inovațiilor este cu mult în urmă”, a declarat expertul.
Totodată, expertul consideră că în mare parte datorită unui regim fiscal încurajator, care practic se focusează pe multe companii monopoliste sau importante din sectoare și nu permit existența unui lifturi de creștere și formare continuă, dezvoltarea mediului de afaceri. Una din cauze este mediul fiscal. Statele Unite fiind lideri în tehnologii și informații, China fiind în creștere extensivă.
Fluxul de știri
0