Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: De ce Moldova trebuie să păstreze o relație bună cu Rusia

© Sputnik / Mihai CarausDrapelele Moldovei și Rusiei
Drapelele Moldovei și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Abonare
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce țara noastră nu trebuie să ignore piața Federației Ruse, binecunoscută de producătorii autohtoni.
CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță a remarcat că în 2013 exporturile Republicii Moldova în Federația Rusă au fost de 600 de milioane de dolari, iar un an mai târziu acestea au scăzut la aproximativ 200 de milioane. Expertul consideră că piața rusă nu trebuie ignorată.

„Să nu uităm că pe anumite tipuri de producție noi suntem strâns legați de piața Federației Ruse și piața fostului bloc socialist, inclusiv Belarus, Kazahstan și alte țări din fostul spațiu sovietic. Da, în prezent exporturile noastre pe piața Federației Ruse sunt de 10%, însă este și una dintre cele mai mari provocări. Noi avem potențialul de a crește exporturile în Federația Rusă de cel puțin două ori”, a spus Ioniță.

Economistul susține că pentru a pune în aplicare un astfel de scenariu autoritățile trebuie să dea dovadă de diplomație.
„Autoritățile trebuie să depună toate eforturile diplomatice ca să avem pentru oamenii noștri de afaceri un confort în tot ce înseamnă vânzările și prezența pe piața Federației Ruse. Aici depinde de inteligență și de capacitatea noastră de a promova interesele Republicii Moldova, respectând interesele Federației Ruse. Statele mari sunt puternice, statele mici sunt inteligente. Noi putere nu avem, deci trebuie să avem inteligență”, a mai declarat Ioniță.
Potrivit biroului național de statistică, în ianuarie-iunie 2021 moldova a exportat în federația rusă 11,5% din totalul mărfurilor destinate piețelor din afara țării.
Fluxul de știri
0