Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia se opune desfășurării trupelor SUA în Asia Centrală

© AFP 2024 / NIKOLAY DOYCHINOVSoldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria
Soldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia se opune desfășurării trupelor americane în regiune, precum și sosirii refugiaților afgani în fostele republici sovietice din Asia Centrală
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi, în timpul unei conferințe de presă la Budapesta cu omologul său ungar Péter Szijjarto, că Moscova se opune desfășurării trupelor armatei Statelor Unite în Asia Centrală.
Ministrul rus de externe a justificat această poziție afirmând că instalarea bazelor în aceste țări vecine care să permită lovirea Afganistanului le-ar transforma în ținte. Serghei Lavrov a mai spus că Rusia s-a opus propunerilor Washingtonului de a permite intrarea refugiaților afgani în fostele republici sovietice din regiune (Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kârgâstan și Kazahstan).
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Rusia
Zaharova face praf SUA, dă în vileag minciunile crase și prefăcătoria de la Washington
Potrivit ministrului, o astfel de venire a refugiaților ar compromite stabilitatea acestor țări. Ministrul a mai spus că Rusia, China, Statele Unite și Pakistan vor să acționeze ca intermediari în soluționarea crizei în curs de desfășurare în Afganistan .
Ministrul de externe al UE se teme că „chinezii și rușii [preiau] controlul asupra situației”, Sergey Lavrov reacționează dur
Tot astăzi, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell a vorbit despre criza afgană în acești termeni: „Ceea ce nu putem face este să lăsăm chinezii și rușii să preia controlul asupra situației [...] Am putea deveni nesemnificativi ”. Cuvinte care l-au făcut pe Serghei Lavrov să reacționeze: „Dacă șeful politicii externe europene se gândește să folosească aceste tipuri de categorii, îmi pare rău pentru țările UE care sunt obligate să asculte și, evident, susțin o astfel de filozofie. Nu despre asta ar trebui să fie preocupat domnul Borrell! Mai degrabă, trebuie să ne gândim la modul în care afganii ar putea îmbunătăți situația din țara lor, cât mai curând posibil. ”
Fluxul de știri
0